Hírek

Csökkenő tendenciát mutat a sörfogyasztás az utóbbi években Magyarországon, ugyanakkor előtérbe került a minőség. Arra pedig korábban soha nem volt példa, hogy ennyiféle sör között válogathassanak a fogyasztók. A Belvárosi Sörfesztiválon több mint 250-félét lehet majd kóstolni.

Idén több mint 250-féle sörrel, köztük a legjobb hazai kisüzemi főzetekkel és az importőrök parádés nemzetközi sörkínálatával várja az érdeklődőket szeptember 3. és 8. között a Belvárosi Sörfesztivál Budapesten, a Szabadság téren.

A rendezvény célja, hogy újra trendivé tegye a minőségi sörfogyasztást a fiatalok körében. A hazai fogyasztás ugyanis folyamatosan csökken a rendszerváltás óta. Akkoriban még nagyjából 100 liter/fő/év volt, viszont ez mára nagyjából 70 literre esett vissza.

Cserébe a jelenlegi választék össze sem hasonlítható a korábbival. Hiába az emelkedő árak és a kisüzemi sörfőzdék továbbra is alacsony – 3-4 százalékos – piaci részesedése, a magyar kisüzemi/kraft sör szegmens, fogyasztói szempontból továbbra is virágzik. Nem változott ugyanis a vezető magyar kisüzemi sörfőzdék innovatív hozzáállása, és továbbra is akár havonta több újdonsággal is megjelennek a piacon – áll a Belvárosi Sörfesztivál közleményében.




2023-ban 11 százalékkal értékesítettek kevesebb sört, mint egy évvel korábban, ugyanakkor tavaly a legnagyobb magyar sörfesztiválon ötven kiállító többszáz féle sörét kóstolhatta a közönség. A szeptember 3-án kezdődő, és egészen 8-ig tartó Belvárosi Sörfesztiválon idén még a tavalyinál is szélesebb választék áll a vendégek rendelkezésére – mondta Kurucz Dániel a fesztivál főszervezője.


Előtérbe került a minőség


A kisüzemi sörfőzdék rendszeres újdonságokkal előrukkoló képviselői túlnyomórészt a prémium/szuperprémium szegmensbe termelnek, ahol az áremelkedések ellenére csak kisebb mértékben esett vissza a kereslet. Ezzel párhuzamosan a nagyobb üzemek is igyekeznek tartani a lépést: a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint a hazai piac továbbra is a minőség felé tart, hiszen saját márkás és alacsony kategóriás termékek szorulnak vissza, a magasabb minőségű sörök javára.




A 2023-as Belvárosi Sörfesztiválon tavaly kb. 160 ezer liter, szinte megszámlálhatatlan stílusban készülő sör fogyott. Az idei, szeptemberi rendezvényen a kb. 50 sörös stand, több mint 250 féle söre mellett lesz egy olyan is, amelynek a rendezvény követői szavazhatták meg a típusát. A rendezvény hivatalos itala, a Festival Hippie ebben az évben egy könnyed, német, amerikai és ausztrál komlókkal készült hazy IPA lesz. A termék először a rendezvény első napján lesz kóstolható a budapesti Szabadság-téren.

További részletek a rendezvény honlapján!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek