Cikkek

Egy több mint tíz éve zárva tartó benzinkútban alakítottak ki új kisüzemi sörfőzdét Hatvanban. A Csupor Craft Beer új üzeme májusban kezdett termelni: az egykori shop helyén most ezer literes tartályokban állnak a sörök. Augusztus 11-én először tartanak – helyi összefogással – termelői piacot.

A Hatvan szélén, a Csány felé vezető út mellett álló benzinkútban már messziről van valami furcsa. Sehol egy olajtársaság embléma, nem állnak kamionok a parkolóban és még autómosó sincs. Helyette a járdaszigeteken virágok, a kút melletti, egykor parkolónak használt terület melletti részen pedig tök, paradicsom és cukkini nő.

A benzinkúton berendezett sörfőzde idén tavasszal nyitott, de a házigazda, Csupor Márton neve ismerősen csenghet mindazoknak, akik figyelemmel követik a hazai kisüzemi sörpiacot. Csupor még a 2010-es években tűnt fel a Főzdefeszteken, de saját üzem híján gerilla sörfőzőként működött. Ez utóbbi azt jelenti, hogy saját fejlesztésű söreit különféle kisüzemekben készítette el, azok szabad kapacitásától függően.




A hatvani főzdében azonban már ő az úr. A tartályok hűtővezetékeinek hegesztésétől kezdve a raklapokból ácsolt asztalokon keresztül a kinti veteményesig minden az ő keze munkáját dicséri. Leginkább persze a megújult Csupor sörök, amelyek – dobozoló híján – egyelőre elvitelre is csak csapolt formában érhetőek el a helyszínen, de a csomagoló berendezés is működésbe lép hamarosan.


Szeretik a savanyút


A sörfőzde kapacitása havi 8000 liter. A 8 darab, ezer literes tartálynak köszönhetően ez azt jelenti, hogy egy időben akár nyolc különféle sör is elérhető lehet majd Hatvanban. A jelenlegi kínálat négy főzetet jelent, de megbízhatóan szélesedik a szortiment: az egyik tartályban például már az éjfekete ThermoStout várja, hogy összeérjenek az ízek, hidegebbre forduljon az időjárás, valamint hogy frissen őrölt kávé hozzáadásával érje el végleges formáját.

A legnépszerűbb Csupor főzet a nyári hetekben a Thrash Láger, amely egy komlós, viszonylag alacsony alkoholtartalmú német pils. Ugyancsak jó frissítő a kifejezetten nyárra készült HatMangó, egy mangós Berliner Weisse típusú, savanyú sör – meglepő, mennyire megkedvelték a környékbeliek, úgy tűnik, nem maradhat ki a kínálatból később sem.

És ott a helye a választékban a Tántorgó ParIPA-nak is, amely talán a legismertebb Csupor sör: karakteres, vörös IPA. Ha pedig valaki ennél is komolyabbra vágyik, válassza a 120 DIPA-t, ezt a 8,5 százalékos dupla IPA-t!




Összefognák a helyi termelőket


A sörfőzdével Csupor Márton és üzlettársa eltökélt szándéka, hogy hozzájáruljanak Hatvan kulturális és társasági életéhez is. Nagy lehetőségek vannak ebben a városban – mondja a sörfőző. Számos cég települt a környékre az elmúlt években, és úgy gondoljuk, hogy egy húszezres településen szükség van minőségi, helyben készülő kisüzemi sörökre is.

A főzde körüli helyi közösség építése érdekében augusztus 10-én megtartják az I. Hatvani Csupor Sörpikniket, másnap pedig termelői piac lesz az egykori kútoszlopok helyén. A meghívott árusok a város 40 kilométeres körzetéből érkeznek: Csollák Dezső saját termelésű zöldségekkel, Hadler Géza fürjtojással és belőle készült termékekkel, Gál Andrea húsáruval és sajtokkal.

Semptei Mária és Kovács Attila méhészek portékája mellett ott lesznek többek között a Cup of Harmony, hatvani kávépörkölő termékei és Palya Balázs is Hatvanba látogat Szücsiből, a Palya Wines borokkal.

A vásárlókat a Csupor Craft Beer frissen csapolt sörökkel és harapnivalóval várja. Előbbiekből pedig természetesen haza is lehet vinni: a frissen csapolt sör nagyjából egy hétig remekül elvan a hűtőben. Ha pedig elfogyott, nem lesz nehéz pótolni, hiszen a sörfőzde vasárnap kivételével minden nap nyitva áll a vendégek előtt. A termelői piacot pedig a jövőben rendszeresen szeretnék megtartani. 


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló