Hírek

Knap Gábor

2024. augusztus 13.

prosecco , pezsgő , olaszország , világnap

Az elmúlt tíz évben szinte letarolta a buborékos borok piacát Észak-Olaszország habzóbora, a prosecco. Veneto pezsgője már korántsem csak Aperollal népszerű, a Giornata Nazionale del Prosecco-nak köszönhetően pedig ma mindenfelé ezt ünneplik Olaszországban.

Giornata Nazionale del Prosecco – vagyis „nemzeti prosecco nap”: augusztus 13-án ünneplik az olasz borászok a Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban készülő habzóbort. És van is mire koccintani: a világon immár mindenfelé ismerik és kedvelik a terméket. 

Ezt mi sem jelzi jobban mint az, hogy proseccoból először 2013-ban értékesítettek többet a világon, mint a francia champagne-ból. Akkor 307 millió fogyott belőle egy év alatt. Azóta pedig az olaszok itala méginkább a francia pezsgő alternatívájává vált: 2023-ban már 936 millió palackot adtak el belőle


Mit tud hát a prosecco?


Az eredetvédett olasz pezsgő az ország északi részén, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban készíthető, azon belül is egy 13 ezer hektáros területen. Főképp a glera nevű szőlőfajátból: a legmagasabb minőségi kategóriájú borokban legalább 85 százaléknyi glera mustnak kell lennie. Ezt kiegészíthetik pár helyi fajtával, de újabban kerül már bele pinot noir és chardonnay is.




Egyébként a glera egy Trieszt közeli faluból származik. A település neve pedig nem más, mint Prosecco. A pezsgő itt is készíthető tartályban (charmat), vagy palackban történő másodlagos erjesztéssel (methodo classico). Magasabb minőséget és értéket természetesen az utóbbi képvisel. A termékre egyébként igen korán, először 1593-ban hivatkoztak írásban, „Prosechoként”.


Gasztronómiai Jolly Joker


A bortípus felfutásának két legfontosabb okaként annak árát (olcsóbb mint a champagne) és könnyen érthető, enyhén édeskés jegyeit szokás megjelölni. Való igaz, a brut-nak jelölt proseccoban valóban több maradékcukor engedélyezett, mint más pezsgők esetén.

Frissessége, viszonylag magas savtartalma és könnyed, citrusos, almára, barackra emlékeztető ízvilága miatt szuperül párosítható ételekkel, legyen szó akár street foodról, salátákról, grillezett húsokról, gyümölcsökről vagy tengeri finomságokról.




Kéz a kézben az Aperollal


A prosecco, ha nem magában fogyasztják, legtöbbször az Aperol Spritz-ben bukkan fel. Az enyhén alkoholos, leginkább narancsos-gyógynövényes likőr jéghideg proseccoval könnyítve színpompás frissítő.

Íme az eredeti Aperol Spritz recept, amelyet a Nemzetközi Bártender Szövetség hagyott jóvá:


Hozzávalók:


  • 3 rész Prosecco D.O.C. (9 cl)
  • 2 rész Aperol (6 cl)
  • 1 szódaspricc (3 cl)
  • 1 szelet narancs


Recept:


A talpas pohárba először a jégkockák kerülnek, majd ezekre a prosecco, erre érkezhet az Aperol, majd a szódavíz és a narancsszelet.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló