Hírek

Magyar Konyha

2025. május 20.

balagan , Kelemen Áron , Gourmet Fesztivál

A legnépszerűbb fogásaival érkezik a Balagan étterem és bár a 2025-ös Gourmet Fesztiválra. Kelemen Áron executive séf elárulta, pontosan mivel készülnek, és azt is megtudtuk, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a fesztiválkörnyezet miatt.

Merész és kísérletező: A Balagan héberül egyszerre jelent őrült rendetlenséget, kaotikus pezsgést, ugyanakkor felszabadult életérzést is. Ez a bohém, laza, mégis élettel teli hangulat hatja át az étterem egészét a belső tér karakteres kialakításától kezdve egészen a közel-keleti és mediterrán alapokon nyugvó, izgalmas small plate-ekig.

A Gourmet Fesztivál - amelyet május 22-25. között rendeznek meg - hívószava a „kedvencek”, ami feladta a leckét a séfeknek. „Elsőre nem tűnt számunkra különösebben izgalmasnak az idei tematika, de amikor elkezdtünk beszélgetni róla, hamar kiderült, hogy pont ez ad teret egy sokkal személyesebb megközelítésnek” – mondta Kelemen Áron, a Balagan executive séfje.



Fotó: Kiss Bálint


„Másfél éves az étterem, azóta folyamatos, intenzív menüfejlesztésben vagyunk. Négy-öt hetente szezonálisan frissül az étlapunk. A fesztiválra azokat a small plateket visszük, amelyek a vendégeink kedvencei lettek az elmúlt időszakban, mégis arra törekedtünk, hogy a törzsvendégeink is kapjanak valami újat. Ezért bár megtartottuk az alapokat, minden ételen csavartunk egy kicsit” - mondta.

Kelemen Áron szerint minden kiállító számára kihívást jelent, hogy a fesztivál körülményei között is azt a minőséget tudják nyújtani, amit a vendégek az étteremben megszoktak vagy elvárnak. „A Gourmet nem a megszokott konyhai közeg, de pont ettől izgalmas. Az éttermi minőséget itt is meg akarjuk tartani, ehhez pedig precíz előkészítésre van szükség. A legtöbb elemet előre elkészítjük, de a friss hozzávalók csak az utolsó pillanatban kerülnek a tányérra.”



Fotó: Kiss Bálint


Az alábbi ételeket kóstolhatjátok a Balagan standjánál:


Osztriga - Balagan toppinggal

A friss osztrigához egy könnyed, nyári dresszing készül, gránátalmaecet, salottahagyma, korianderszár és egy leheletnyi agavé felhasználásával.

Mézes pisztáciás baklava, mascarpone, málna

Ez a desszert Gallai Kata cukrász alkotása, és nyitás óta kihagyhatatlan része a Balagan menüjének. A baklava lapokat mézzel és pisztáciával sütjük, a töltelékben intenzív pisztáciakrém, liofilizált málna és habkönnyű mascarpone találkozik.

Lassan sült bárány, jemeni káposzta, tahini, fenyőmag, pita

Az omlósra sült bárány mellé jemeni fűszerezésű, házilag fermentált fehér káposztát kínálunk. Élénksárga színét a kurkuma adja, karakteres közel-keleti aromáját pedig a különleges fűszerkeverék emeli ki.

Vörös tonhal ceviche, padron paprika, narancs, spárga

Hideg előétel, amely friss, prémium kékuszonyú tonhalból készül, a halat tálalás előtt, hidegen kockázzuk. A megrendelés pillanatában marináljuk sóval és frissen facsart lime-, citrom- és narancslé keverékével – így a savas-sós-citrusos közeg csak a felületét érinti, miközben a belseje nyers marad és megőrzi eredeti textúráját. A fogást frissen sült, majd hűtött padron paprikával és narancsszeletekkel tálaljuk.

Sült citromsárga répás hummusz, aszalt paradicsomos tahini, sumacos kecskesajt

„A Balaganban fontos számunkra, hogy a hummuszt mindig izgalmas formában gondoljuk újra” - mondta Kelemen Áron. „Ez alkalommal alacsony hőfokon sült citromrépát dolgozunk a krémbe, amit tel-avivi módon tálalunk: a közepére extra tahini kerül, ezúttal aszalt paradicsommal elegyítve, a tetején pedig sumaccal fűszerezett kecskesajt-golyókat kínálunk.”

Találkozz velük a Gourmet Fesztiválon! A Balagan izgalmas fogásokkal és signature koktélokkal vár a 79–80-as standoknál.

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló