Hírek

Magyar Konyha

2024. szeptember 15.

kardamom , el nino , fűszer , áremelkedés

A parfümkészítésben és a gasztronómiában is egyre népszerűbb a kardamom, amelynek azonban folyamatosan növekszik az ára. Jelenleg már a termőhelyen több mint kétszer annyit kell a fűszerért fizetni, mint tavaly.

Az egész bolygót érintő klímaváltozás, a fokozódó hőhullámok, az aszály, más vidékeken pedig ugyanebben a szezonban jelentkező hatalmas esőzések és áradások komoly károkat okoztak a kardamom ültetvényeken is.

A kardamom Dél-Indiában őshonos, de ma már termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén, a legnagyobb exportőr pedig Guatemala. A gyömbérrel rokonságban lévő, 2-5 méter magasságot is elérő növény 1 cm-es, háromrekeszű toktermése maga a kardamom. Egy ilyen termésben körülbelül 15-20 darab mag van. A kardamom a sáfrány és a vanília után a világ harmadik legdrágább fűszerének számít, bonyolult és nehézkes a termesztése miatt. Termését csak kézzel lehet begyűjteni, így sok időbe és munkába telik a betakarítás.




Az utóbbi években jelentősen nőtt iránta a kereslet, Európában még mindig kuriózumnak számít, de az egzotikus fűszerek közül az egyik legismertebb. Népszerűségével együtt az ára is folyamatosan növekszik. Egyre több országban és szektorban fedezték fel különleges ízvilágát és élettani hatásait. A kardamom nélkül nem tört volna ki a gin-fűszer forradalom, és az egész világot meghódította a chai tea is, amelynek szintén egyik alap összetevője az egzotikus fűszer. Illóolaja a parfümkészítésben is közkedvelt, komplex illatjegyei között édeskés, fűszeres, utóhatásában kissé kesernyés, de összességében aromás jegyek is megtalálhatók.


Gondban a termelők


A fűszernövény fő termőhelyén, a Karibi-térségben az elmúlt év második felében és ez év elején az El Niño melegrekordokat, súlyos aszályokat hozott. A kardamom ültetvények megszenvedték a rendkívüli szárazságot, a termés a felére csökkent – mondta Vas Orsolya, a fűszerkereskedelemmel foglalkozó Alpaka Kft ügyvezetője.

Az egyébként is borsos árú fűszer termelői ára a kimutatások szerint tavaly júliushoz képest több mint duplájára nőtt. Ráadásul a tavalyi termésből származó készletek elfogyhatnak, még mielőtt az új termés elérhető lenne, ami viszont töredéke a tavalyi mennyiségnek, mindez rendkívüli mértékben emeli az árakat.

Vas Orsolya szerint már tavaly októberben voltak jelek arra, hogy kilőnek majd az árak, januárban pedig meg is indult a drágulás. „Egyelőre nem is számíthatunk arra, hogy rendeződik a piac, sőt a jelentős kereslet és a kismennyiségű termés hatására akár tovább eszkalálódhat a probléma és még nagyobb áremelkedés is várható. Előreláthatóan évekbe telik majd mire az ültetvények újra felépülnek, mert egyébként is érzékeny növényről van szó” – tette hozzá.

Az El Niño éghajlati jelenség nagy mértékben befolyásolta a Föld klímáját és fel is erősítette a klímaváltozás hatásait az elmúlt 1-1,5 évben. A modellszámítások szerint érdemes ehhez hozzászokni, mert a következő ilyen időszakok egyre melegebb időjárást hozhatnak majd.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek