A hazai halfogyasztás népszerűsítéséért kampányol a Stílusos Vidéki Éttermiség. Az öt hónapos szakmai kihívás során jobbnál-jobb magyar édesvízi halételeket kell készíteni.
A „Kapj rá!” Halmarketing kampány részeként 2025. decemberétől 2026. áprilisig, öt hónapon át tartó gasztronómiai kihívást indít a SVÉT. A magyar édesvízi halételeket fókuszba helyező kezdeményezés célja a hazai halfogyasztás népszerűsítése, innovatív konyhai megoldásokkal és szezonális alapanyagokkal. A kampány keretében pedig egy többfordulós szakmai verseny is meghirdetésre kerül, amelyre vendéglátóhelyek, éttermek, szállodák jelentkezését várják, akik vállalják, hogy szezonális hazai halakból készítenek egyedi fogásokat.
A versenyhez minden hónap elején egy adott halfajt jelölnek ki, amelyből készült étellel lehet nevezni. A nevezett ételt minimum 1 hónapig kell szerepeltetni az étterem étlapján vagy ajánlatában.
A versenyidőszakban havonta lehet új étellel pályázni, de legalább 3 hónapban való részvétel szükséges a díjazáshoz. A pályázathoz pedig csatolni kell majd a fogás fotóját, technológiai leírását és költségkalkulációját.
A helyi termelőktől érkező alapanyagok esetén plusz pontokat is lehet szerezni, ahogy akkor is, ha a fogás része az étterem gyerekeknek szóló ajánlatának.
A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes étterem, értékes konyhai eszközök mellett lehetőséget kap arra, hogy győztes fogását bemutassa egy kiemelt gasztronómiai eseményen, ahol a verseny eredményhirdetése is megtörténik.
Íme a havi fordulók halfajtái:
- December: Fogassüllő (Sander lucioperca) és/vagy Csuka (Esox lucius)
- Január: Afrikai harcsa (Clarias spp.)
- Február: Kecsege / tokhal (Acipenser ruthenus)
- Március: Európai vagy lesőharcsa (Silurus glanis)
- Április: Pisztráng (Oncorhynchus mykiss, Salmo trutta m. fario)
A részletes(ebb) versenykiírás már elérhető itt.