Hírek

Magyar Konyha

2024. október 4.

Sajtmustra

Nincs somlói ősz Juhfark Ünnep nélkül! Elfeledett alapanyagból készülő ételeket is kóstolhatunk a Felelős Gasztrohős Alapítvány kampányának köszönhetően és nyakunkon a Sajtmustra. Gasztromorzsák.

Jön a Somlói Juhfark Ünnep!


Nagy sétálókóstolóra hívja a Juhfark és a somlói borok kedvelőit október 19-ére a Tornai Pincészet. A rendezvényen 16 somlói borászat részvételével ünneplik Somló legfontosabb fajtáját.




A Juhfark nem csak egy szőlőfajta a sok közül, sok okból különleges. Kizárólag a Somlón elterjedt, őshonos fajtaként páratlan módon mutatja meg boraiban a hegy egyedülálló, ásványos karakterét. Sokarcú, és képes minden stílusban kiemelkedő minőséget produkálni. Lehet komoly, testes, hordós érlelésű, friss és könnyed, de kései szüretelésű, édes különlegesség is – írják a szervezők.

A somlói borászok számára kiemelkedően fontos fajta kóstolója 13:30-kor kezdődik, jegyeket itt lehet vásárolni. 


Biológiai sokféleség nélkül nincs jó minőségű élelmiszer


A Felelős Gasztrohős Alapítvány és a WWF Magyarország közös kampányban hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség és az élelmiszer-termelés kapcsolatának fontosságára. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a biológiai sokféleség egyre nagyobb ütemben csökken a Földön, négyből egy szárazföldi emlőst a kihalás veszélyeztet. A tengeri emlősöknél pedig minden harmadik faj veszélyben lehet. A probléma fő okozói globálisan az élővilág kizsákmányolása – például a túlhalászás –, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, az idegenhonos inváziós fajok terjedése és a természetközeli területek egyre intenzívebb használata – mint az erdőirtás vagy nagy területek monokultúrás mezőgazdasági művelésbe vonása.

A nem fenntartható termelési gyakorlatok ráadásul hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, az éghajlatváltozáshoz és az idegenhonos inváziós fajok terjedéséhez is, vagyis hatásuk összetett. Mindezeken felül a fenntarthatatlan módon végzett mezőgazdaság a saját termelési lehetőségeit is rontja, amikor a beporzók számának fogyatkozásához, talajok pusztulásához és ezáltal az alapanyagaink beltartalmi értékének csökkenéséhez járul hozzá.




„Az elmúlt években étkezésünk egyhangúvá vált, csupán 15 növényfaj adja a világ kalóriabevitelének 90%-át. Bár Földünkön 6000-7000 ehető növényfaj él, ebből leginkább 30 növényfajt használunk, ha belegondolunk, a boltokban 1-2 fajta almánál, paradicsomnál, 1-2 fajta búzalisztnél többet ritkán találunk, pedig mind a bolygónak, mind a mi egészségünknek jót tenne, ha minél sokszínűbben étkeznénk” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A „Diverzitás termőföldtől a tányérig” kampány négy héten át járja körül a témát, és az élelmiszer-termelés egyes állomásain keresztül ismerteti meg velünk, hogyan kapcsolódik egymáshoz az élelmiszer-termelés és a biológiai sokféleség. Az online tartalmak mellett bele is kóstolhatunk a sokszínűségbe a Felelős Gasztrohős Alapítvány által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyeken is. A csatlakozó vendéglátóhelyeken októberben egy alapanyag több fajtáját ízlelhetjük majd meg egy fogásban, ezáltal inspirációt is szerezhetünk az otthoni főzéshez, sokszínű és szezonális alapanyag-használathoz is. A csatlakozó éttermek listája és a fogások a Felelős Gasztrohős közösségi oldalain találhatók. 


Hétvégén sajtmustra és sajtvásár Martonvásáron!




Szombaton sajtvásár lesz Matronvásár főterén, a 12. Sajtmustra részeként megtartott vásáron tíz termelő sajtjaiból válogathatnak a látogatók – köztük a Magyar Konyha Termelői kalauza által is ajánlott sajtkészítőkéiből is.

A Sajtmustra szakmai konferenciáján pedig arra keresik a választ, hogyan hathat ma a kutatás-fejlesztés-innováció világa a kisüzemi, kézműves sajtkészítők mindennapjaira. Mely sajtkészítőket érintő területeken vannak releváns kutatások, hogyan jut el és épül be a sajtkészítő munkájába egy-egy innováció?

A szakmai konferencia mellett csütörtökön sajtversenyt is tartanak. 


A vasárnap legyen a narancsboroké!


Idén október 6. a narancsbor napja, szóval itt az ideje, hogy az is megismerkedjen ezzel a különleges fehérborral, aki eddig még nem találkozott vele!

A narancsbor persze nem narancsból készül, ugyanúgy szőlőből, mint a hagyományos borok, a narancs elnevezés a színére utal. Ezeket a borokat ugyanis – megidézve az ősi borkészítési eljárásokat – készítésükkor sokkal tovább hagyják héjon erjedni, illetve derítés és szűrés nélkül palackozzák, így az illat és ízvilág sokkal komplexebb és izgalmasabb, mint a hagyományos, reduktív vagy hordós borok esetében!




A narancsos színt leginkább a szőlőhéjban található anyagok adják a bornak, emellett a hosszas érlelés hatásait is megfigyelhetjük bennük. A narancsborok igen gazdag ízviágúak, telis-teli mézes, virágos aromákkal, illetve olajos magvakra emlékeztető jegyekkel. Épp ezért kiválóan párosíthatóak szinte bármilyen étellel.

Narancsborokat Magyarországon is egyre több borászat készít. Ha ilyet szeretnénk kóstolni, érdemes az organikus szemlélettel dolgozó pincészeteknél keresgélni!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek