Európából a legjobb helyen egy spanyol étterem végzett, az abszolút győztes Limában van. Peru fővárosa két top10-es hellyel is büszkélkedhet.
A World’s 50 Best Restaurants listáit 2002 óta minden évben kihirdetik. Idén 1080 kulináris szakértő dolgozott rajta, ennek és az ellenőrzött szavazási eljárásnak köszönhetően a rangsor „pillanatképet nyújt a legjobb úti célokról, amelyek egyedi kulináris élményeket kínálnak” – írja honlapján a World’s 50 Best.
Az első lista felállításán, 23 évvel ezelőtt még „csupán” 150 szakértő dolgozott, az utóbbi évtizedekben pedig egyre finomodott a kiválasztási folyamat. Létrehoztak egy rendszert, amiben a világ 27 szavazási régióra oszlik, mindegyikben működik egy testület, amelyet gasztronómiai szakírók, kritikusok, séfek, vendéglősök és sokat utazó ínyencek alkotnak. Mindegyikük 10 szavazattal rendelkezik, felállítanak egy preferencia listát, aszerint, melyik, a körzetükben működő étterembe érdemes elutazni.
Az ítészek csak akkor szavazhatnak egy étteremre, ha jártak benne az elmúlt 18 hónapban, és az olyan helyek, amelyekben bármilyen érdekeltségük van, részükről kizártnak tekintendők. A szavazók természetesen inkognitóban dolgoznak, egyébként pedig nincsenek különösebb kritériumok, amelyeknek egy étteremnek meg kell felelniük, a listára nem lehet pályázni, és nem is jelölhetők rá a vendéglátóhelyek.
A World’s 50 Best Restaurants 2025-ös díjátadó ünnepsége csütörtök este volt Torinóban. Az akkor kihirdetett 50-es lista első 10 helyezettje a következő:
- Maido (Lima)
- Asador Etxebarri (Atxondo)
- Quintonil (Mexikóváros)
- Diverxo (Madrid)
- Alchemist (Koppenhága)
- Gaggan (Bangkok)
- Sézanne (Tokió)
- Table by Bruno Verjus (Párizs)
- Kjolle (Lima)
- Don Julio (Buenos Aires)
Itt pedig megtalálható a teljes sor.