Hírek

A Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és Evolúció szakácsversenyén a Nemzeti Múzeum szomszédságában található Arquitecto PitPit séfje, Garai Ádám „főzte fel” magát a csúcsra.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület – kilencedik alkalommal meghirdetett – Hagyomány és Evolúció szakácsversenyét 2016-ban eredetileg azért hívták életre, hogy egy meglehetősen feszes tempójú versenyben válasszák ki a nemzetközi Bocuse d’Or magyar indulóját.

Ugyan erről 2009 óta már a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gondoskodik, a Hagyomány és Evolúció továbbra is fontos szerepet tölt be a hazai gasztronómiában. Az alapítók szerint nagyszerű eszköz ugyanis arra, hogy a magyar szakácsok tovább képezhessék magukat, bővítsék anyagismeretüket, technológiai tudásukat és csiszolják ízlésüket.



Garai Ádám


Az idei versenyen hat tányér halgombócot vagy halgaluskát kellett készíteni egyéni vajmártással az első körben, majd hat „burokban” sült marhahúst. A hal lehetett édesvízi vagy tengeri, tetszőleges körettel, akár előétel vagy főétel méretben, de kötelezően fehér vagy vörös vajmártással. A marhahúst is körettel és mártással kellett tálalni, a burok lehetett tészta vagy zöldséglevél, de nem lehetett bélszín, hátszín vagy rostélyos.

A korábban a Magyar Gasztronómiai Egyesület Czifray versenykurzusán is diadalmaskodó, jelenleg az Arquitecto PitPit séfjeként dolgozó Garai Ádám mindkét fogásával és a külön zsűri által felügyelt konyhai munkájával is az élen végzett.

A hosszú ideig Japánban dolgozó séf halgombócát előételként tálalta, süllőből készítette, kovászos karalábét, marinált alma-golyót és könnyű, zelleres-kagylós vajmártást adott hozzá. Húsételét mustáros miszóval ízesített stefániából készítette, amit egy hosszan érlelt, távol-keleti gombavagdalékkal együtt csúcsos káposzta levelébe csavart. Körete vékony karalábé szeletbe tekert almás-borsos máj, mártása elegáns Madeira szósz volt – olvasható a Magyar Gasztronómiai Egyesület közleményében.

Garai Ádámnak gratulálunk és további sikereket kívánunk!


Borítókép: A Hagyomány és Evolúció versenyzői: Incze Szilárd, Molnár Márk (Jimmy), Palotai Csaba, Matus István, Garai Ádám, Tikkel Bálint, Vincze Zoltán, Boros Marcell (Fotó: Bakcsy Árpád) 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek