Hírek

Kitzinger Szonja

2025. március 20.

tiramisu , N28

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat. De vajon honnan ered, és milyen történetek fűződnek hozzá?


A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették. Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.


A tiramisu N28 módra – Nagy Szabolcs séf receptje


Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációban alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjének egyik kiemelt és gyakran visszatérő édessége. A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.




Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:


Házi piskóta:


Hozzávalók:


• 5 egész tojás


• 100 gr kristálycukor


• 100 gr liszt


Elkészítés: Az 5 tojásból és a 100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek.


Krém:


Hozzávalók:


• 7 tojássárgája


• 100 gr kristálycukor


• 500 gr mascarpone


• espresso


Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdek habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálok egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntjük a tojássárgájára és addig verjük habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakjuk az 500 gr mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot verünk és kész is.


A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettoval átitatjuk és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakjuk a tepsibe, arra rárajuk a krémet és még egy piskóta réteggel befedjük. A tetejére kakaót szitálunk és ideális esetben fél órára berakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.


Extra tipp: Az N28-ban gyümölcsragut készítenek a tetejére szederből vagy áfonyából, ami csodás fanyar ízt ad a desszerthez.


A Tiramisu Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy újra felfedezzük ezt az örök klasszikust – akár egy autentikus olasz recept alapján, akár egy modern séf egyedi változatában. Az N28 különleges tiramisuja méltó tisztelgés e világhírű édesség előtt!



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló