Kitzinger Szonja
2025. július 31.Kovács Alfréd , Az Ország Cukormentes Tortája 2025 , Édesvonal Cukrászda , Vác
Csokis-meggyes édesség, az „ÁLMODOZÓ” lett Magyarország Cukormentes Tortája
Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki, ahol az augusztus 20-i programok mellett bejelentették a Magyarország Tortája verseny győztesét is, amely a gyulai Kézműves Cukrászda DCJ Stílusgyakorlat nevű alkotása lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, innentől kezdve az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják azokat.
Auguszt Ibolya és Kovács Alfréd. A cukrász 2024-ben az Ország Tortáját alkotta meg Mákvirág néven
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei nyertes torta, az “ÁLMODOZÓ”, alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza. Róla azt kell tudni, hogy tavaly ő nyerte az Ország Tortája vetélkedést Mákvirág nevű alkotásával, amiről a Magyar Konyha is beszámolt részletesebben.
A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.
A cukrász elmondása szerint valóban megálmodta tortáját. Reggel papírra vetette álmában született ötletét, majd alig várta, hogy megsüthesse és megkóstolhassa. Később kisebb módosításokkal tökéletesítette és valóra váltotta álmát. Megszületett 2025 győztes tortája – az „Álmodozó”!
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjának célja, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A verseny szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület. A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át.
Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi elemzéseit az Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft. végezte.