The Menace megalkotásakor a mákos-feketeribizlis-feketeszezámos Mákvirág torta ízvilágának felidézése volt a sörfőzők célja. Utánajártunk, mennyire sikerült.
Idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör The Menace néven, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának a gyümölcse.
Az idei sör alapját a Mákvirág torta adta, amely Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrászának alkotása, és a 2024-es Magyarország Tortája címet viseli.
„A mák és a feketeribizli régi kedvencem, és a mandulalisztet is szívesen használom mondta Kovács Alfréd korábban a Magyar Konyhának. Ezekből az összetevőkből is kellett dolgozzon Ábrahám Máté sörfőzőmester, figyelembe véve a Magyar Cukrász Ipartestület által megadott irányelveket.
A The Menace egy 7 százlékos, pastry sour típusú (savanyú desszertsör) lett, amelybe – a sör hagyományos összetevőin kívül – került többek között feketeribizlipüré, kandiscukor, keksz és görög joghurt is.
Fanyar desszert
A craft sörfőzők manapság gyakran készítenek pastry sour söröket. Ezek egyik fontos eleme pedig az egyensúly, amely szerencsés esetben az édes és a savanyú ízek között áll fenn. A The Menace viszont úgy idézi fel Mákvirág torta ízeit, hogy sokkal inkább savanyú, mint amire az illat alapján számítani lehet.
A sör elegáns lilás tónusa szépen idézi a feketeribizlit, zamatában pedig a kiadós gyümölcsösség mellett megjelenik a keksz és a joghurt is. Kóstoláskor, a már említett savanyúságon túl szép vaníliás, sütis jegyek is érezhetők, a sörben igen nehezen megjeleníthető mák viszont a háttrében marad.
A sört a legjobb természetesen a Mákvirág tortával összekóstolni annak érdekében, hogy megtapasztalhassuk, mennyire sikerült benne felidézni a sütit. A tortát egyébként mi is teszteltük, méghozzá a Magyarország Tortája verseny egyik zsűritagjával, Auguszt Ibolyával.