Kitzinger Szonja
2025. június 26.A The Hungarian Cookbook című szakácskönyv elnyerte a rangos International Gourmand Awards nemzetközi versenyen a „The Best Eastern Europe Cuisine Book in the World” díjat. Az eredményt a nemzetközi zsűri a 2025. június 18-án tartott ünnepélyes díjátadón hirdette ki, amelyre Portugáliában került sor, a világ több mint 60 országának szakmai képviselői jelenlétében.
Az International Gourmand Awards – amelyet gyakran a gasztronómiai könyvkiadás Oscar-díjaként emlegetnek – 1995-ben indult útjára Edouard Cointreau kezdeményezésére.
A neves szakemberekből álló zsűri elnöke, Edouard Cointreau, akit apai ágon a francia likőrjükről ismert Cointreau családhoz, anyai ágon pedig a Rémy Martin és Frapin családhoz kötnek szoros rokoni szálak.
A díj célja, hogy elismerje és láthatóvá tegye a világ legkiválóbb gasztronómiai kiadványait, ösztönözze a kultúrák közötti párbeszédet, és támogassa a kiadók, szerzők nemzetközi érvényesülését.
A receptek gasztronómiai szakértője: Csizmazia László (Menza Étterem)
A verseny évente több mint 200 országból fogad nevezéseket, és közel 100 kategóriában hirdet győztest.
A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent The Hungarian Cookbook a magyar konyha sokszínűségét és hagyományait mutatja be nemzetközi közönség számára. A könyv nemcsak tradicionális ételeket vonultat fel, hanem kortárs gasztronómiai értelmezéseket is kínál, érzékenyen és hitelesen közvetítve a magyar ízvilágot. Az angol nyelvű kiadás célja, hogy a magyar konyha értékeit minél szélesebb közönség ismerhesse meg világszerte.
A könyv magyarul Sparhelt néven kapható
A kötetben a fogások mellett ízelítőt kapunk a magyar gasztronómia történelmi hátteréből, Katona Csaba jóvoltából. A színes, hangulatos ételfotók mellett az életképek is helyet kapnak Korniss Péter és Mohos Zsófia objektívján keresztül.