Karácsony táján egyre több olyan összejövetelre vagyunk hivatalosak, ahová kézzel készített finomságot kell vinni. Romics Bea Gasztroajándékok című könyve menti ezt a helyzetet és számos ötletet ad arra vonatkozólag is, amennyiben ételajándékkal kedveskednénk szeretteinknek.
Romics Bea közel 10 éve indította útjára a Szotyi Creations blogot, ekkor kezdett el recepteket fejleszteni és ételfotózással foglalkozni. A hobbiból szenvedély, majd hivatás lett. A felgyűlt tapasztalatból született meg a kompakt, jó méretű, szépen fotózott Gasztroajándékok című könyv, benne több mint 70 meglepetés minden alkalomra.
![]()
Többé nem okoz fejtörést, milyen egyedi, személyre szóló és könnyen elkészíthető ajándékkal rukkoljunk elő. Legyen szó gyerekzsúrról, baráti összejövetelről, születésnapról vagy karácsonyi figyelmességről, a könyvben található több mint 70 gasztroajándék között mindenki megtalálhatja a kedvencét.
![]()
Illatos fűszerkeverékek és olajok kecses üvegekbe zárva, a nyár ízeit idéző lekvárok, egzotikus csatnik, amelyek remekül illenek a házi pástétomokhoz is. Likőrök, édes és sós kekszek, karamelles ínyencségek és ünnepi finomságok változatos palettájáról választhatunk. Az ízlésesen csomagolt gin-tonik bonbonnak vagy a Baileys-trüff elnek egyetlen felnőtt sem tud majd ellenállni, ahogyan a gyerekek sem a házi készítésű gumicukroknak vagy a szivárványtortának. Az én kedvencem a könyvből a French75 zselé, aminek a receptjét Bea jóvoltából közzé is tesszük.
![]()
Hozzávalók: 400 ml félédes vagy édes pezsgő, 2-3 ek cukor, 30 g zselatin, 100 ml liter vodka vagy gin, a tetejére ehető csillám
Elkészítés:
Az italról:
Csajos esték vidám barátja ez a pezsgő zselé, ami igazi meglepetéseket rejteget. Tulajdonképpen nem más ez, mint a French 75 Koktél, csak kis, vicces, falatnyi kockákba varázsolva. A névadó koktél, a French 75, az első világháborúból származó könnyű, gyorstüzelő, francia 75mm-es a Soixante-Quinz lövegről kapta a nevét, és úgy tartják, a koktél gyorsan és pontosan lő, akár egy ágyú, ami nem meglepő, mert a pezsgőben lévő szén-dioxid még jobban fokozza a gin hatását. Persze a zselés változat ennyire nem veszélyes, de azért épp eléggé ütős, hogy vidámak legyünk tőle.
Elkészítés:
A pezsgő felét a cukorral és a zselatinnal tegyük egy lábasba és alacsony lángon melegítsük addig amíg a cukor és a zselatin feloldódik.
Adjuk hozzá a pezsgő másik felét és a vodkát vagy a gint.
Öntsük frissen tartó fóliával kibélelt formába és hagyjuk 6-8 órát állni a hűtőben. Végül óvatosan vegyük ki a formából, a tetejét szórjuk meg ehető arany csillámporral, és kockázzuk fel.
Tipp:
– készíthetjük akár gyerekeknek is vodka vagy gin nélkül. Használjunk alkoholmentes pezsgőt és egy picit több cukrot. Biztos, hogy imádni fogják a kis zselé kockákat, pláne az izgalmas arany flitterrel a tetején.
– Csillámport az Ázsia Bt-ben vehetünk, cukrászkellékesnél is van, de szezonban akár az Aldiban is kapható.
A könyvbe egy kisvideó segítségével ide kattintva tudnak belenézni!