A székelyudvarhelyi Páva Étterem receptje
2024. augusztus 18.300 g liszt
3 db tojás + 1 db kenéshez
200 g juhtúró
200 g rókagomba
fél kötés kapor
100 g vaj
só
őrölt bors
A lisztből és tojásból egy egyszerű gyúrt tésztát készítünk, majd hagyjuk pihenni 1 órát hűtőben. Eközben elkészítjük a tölteléket.
A rókagombát megpucoljuk, forró serpenyőben lepirítjuk, majd késsel apróra vágjuk. A juhtúrót összemorzsoljuk, hozzáadjuk az aprított kaprot (kaporból rakunk félre a tálaláshoz is), a sót és a borsot, majd legvégén a kihűlt rókagombát. Alaposan összekeverjük, majd 25 g-os kis gombócokat formálunk belőle.
Hűtőbe tesszük, míg a tésztát kinyújtjuk. Hűtőből kivéve kicsit rágyúrunk a tésztára, majd sodrófával kinyújtjuk és a kívánt méretre vágjuk (kerek kiszúró formával).
Az egyik formára rárakjuk a túrós tölteléket, felvert tojással megkenjünk a széleit, majd egy másik kiszúrt tésztát fektetünk rá. Összenyomkodjuk a széleit, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő a töltelék mellett. Forrásban lévő sós vízben 5 perc alatt készre főzzük.
Egy kis edényben kevés vajat olvasztunk, sózzuk, borsozzuk, majd ebbe szedjük bele a megfőtt raviolit. Kicsit meglocsoljuk, friss kaporral megszórjuk, majd így tálaljuk.
Tanács: a legjobb, ha magunk gyűjtjük be az alapanyagot a raviolihoz, legalábbis a gomba részét.