Receptek

Őszi tál a természet kincseivel

Ruprecht László receptje

2024. szeptember 30.

400 g mangalicalapocka


15 g szőlőmagőrlemény


260 g burgonyapehely


4 db tojás


3 szál lestyán


4 szál tárkony


8 levél zsálya


3 gerezd fokhagyma



3 ek mangalicazsír


1 közepes fej zeller


8 g füstölt só


40 g füstölt mangalicaszalonna


120 g vaj


200 g szőlő


100 g rókagomba


2 ek akácméz


2 g kardamom


80 ml tökmagolaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű


A mangalicalapockát ledaráljuk, összekeverjük a szőlőmagőrleménnyel, burgonyapehellyel és tojással. Friss, apróra vágott lestyánnal, tárkonnyal, zsályával, fokhagymával, sóval ízesítjük. Kicsi gombócokat formázunk belőle, és sütőben vagy bambusz gőzölőedényben a gombócokat kigőzöljük, tálalás előtt mangalicazsírban megpirítjuk.


A zellert jól megmossuk, füstölt sóval bedörzsöljük, vékony füstölt szalonnákat teszünk rá, és alufóliába becsomagolva 170 fokos sütőben puhára sütjük. Meghámozzuk és a sült szalonnával együtt, vajjal krémesre turmixoljuk. A szőlőszemeket félbevágjuk, és kevés mézzel, őrölt kardamommal, friss aprított zsályával és sóval ízesítjük.


Összekeverjük az előzőleg leforrázott rókagombával és tökmagolajjal. Tálalás előtt serpenyőben átforgatjuk, csak egy kicsit pirítjuk. Tálaláskor a zellerkrémre helyezzük a pirított gombócokat, és körberakjuk a raguval.

mangalica , rókagomba , szőlő

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek

Kapcsolódó cikkek