Jahni László a Kistücsök Étterem séfjének receptje
2023. július 11.1,5 kg sertésoldalas
kb. 0,5 kg zsír, amennyi ellepi a húst
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 szem egész fekete bors
2-3 ág friss rozmaring
zsálya
kakukkfű
80 dkg meghámozott uborka
3 dkg cukor
1 ek 10%-os ecet
1 ek olívaolaj
friss kapor
só
Az oldalast 10%-os sóoldatban pihentetjük a hűtőben, vagy besózzuk. Beletesszük egy edénybe és felöntjük annyi zsírral, hogy ellepje, hozzáadjuk a cikkekre vágott hagymát, a fokhagyma felét és a fűszereket. Sütőben 70-80 fokon, lassan puhára sütjük (konfitáljuk). Amikor megpuhult, faszenes grillen minden oldalát bátran pirítsuk meg, így intenzív nyári ízt kapunk. Az uborkát kockákra vágjuk, sózzuk és megcukrozzuk, majd hozzáadjuk a maradék fokhagymát lereszelve, illetve az ecetet. Az egyharmadát krémesre turmixoljuk az olívaolajjal. Kevés apróra vágott, friss kaporral ízesítjük, végül összekeverjük az uborkával.