Zirig Árpád
2018. február 16.Sokszor bele sem gondolunk, milyen fontosak a gabonafélék nem csak a hagyományos, hanem a modern táplálkozásban is. A cereáliák nagyjából az összes energiabevitelünk felét fedezik, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy vitamin-, ásványianyag- és rostforrásként is figyelemre méltók.
A Culinary Institute of Europe egyéves képzésén elméleti órán és a gyakorlatban, a konyhában is megismerkedtünk a legfontosabbakkal: Kiss O’shea Dániel séf számos műhelytitkot mutatott meg nekünk – annak ellenére, hogy a gabona- és pázsitfűfélék családjába tartozó lisztes szemtermésű növényekből rengeteg van, máig a legelterjedtebb a búza.
Mivel a gluténérzekenyek számára nagy gond az éttermi étkezés, fontos, hogy ne csak a sikértartalmú kalászosokkal dolgozzunk, hanem a káros fehérjéket nem tartalmazó, ám mégis ízletes, alternatív alapanyagokkal is - a CIE felvállaltan igyekszik átadni a naprakész technológiákat és a modern alapanyagok ismeretét, így a tanórán mindkét féle gabona vagy gabonaszármazék helyet kapott.
Hajdina
A keserűfűfélék családjába tartozik, kétszikű, a rebarbarával rokon. Mivel lizintartalma magas, remekül beilleszthető a fehérjegazdag étrendbe. Magvai B-vitaminban, antioxidáns hatású P-vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok.
Rosttartalma másfélszerese a búzának.
Nem csak kásának remek, levesbetétnek is alkalmas, magját megőrölve tészták, kekszek is készíthetők belőle.
Zab
Legöregebb ismert gabonáink egyike, de máig népszerű: fehérje- és zsírtartalma magas, emellett antioxidans hatású, sőt, E-vitamin is van benne. Fő fehérjéje, az avenin a coeliakiás betegeknél általában nem okoz negatív reakciót. Első osztályú nedvszívó, így töltött ételekbe ugyanúgy tehetjük, mint kásákba, sütikbe, panírba.
Rostos, de alig van kalóriatartalma,
cserébe fehérjékben gazdag.
Köles
A köles az egyik legrégebben termesztett gabonaféle, évezredekkel előzte meg a rizst. B vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, a búzánál és kukoricánál jóval könnyebben emészthető. Tudták, hogy ez az egyetlen lúgos kémhatású gabona? Leginkább kásaként ismerjük, magjai megduzzadnak – főzése megegyezik a rizsével. Előnye, hogy gluténmentes, lisztje lepényekhez megfelel.
Amaránt
A Föld ősi kultúrnövénye, a disznóparéjok családjába tartozik: Dr. Wirth Krisztina gabonákkal foglalkozó szakcikke szerint már az inkáknál is kihagyhatatlan táplálékforrás volt, bár Európában alig negyven éve fogyasztjuk. Magvait pörköljük, puffasztjuk vagy őröljük – levele zöldként fogyasztható.
Kalcium-, cink- és magnéziumforrás, szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a hagyományos gabonáké.
Riboflavint, niacint, tokoferolt és C-vitamint is tartalmaz – az amaránt tejtermékekbe keverve is kellemes, de levesbetétnek sem utolsó. Gluténmentes lisztkeverékek gyakori alkotóeleme.
Cirok
A dél-szaharai régióból származó pázsitfűféleség, több ezer éve termesztik. Rostban és ásványi anyagokban bővelkedik – megtaláljuk benne a kalciumot, a káliumot és a vasat. Tudták, hogy emészthetősége révén fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott? Gyakori alkotóeleme a gluténmentes lisztkeverékeknek.
Kukorica
Szintén a pázsitfűfélék családjába tartozik. Amerika felfedezése után terjedt el, mára az egyik legtöbbet nemesített növénynek számít, ezernyi változatát ismerjük. Vitamin- és ásványi anyag tartalma közismert, akárcsak számos felhasználási módja – takarmányként az állatok, főzve, sütve, párolva, megőrölve az emberek is fogyasztják.
Csicseriborsó
Magas keményítőtartalmának köszönhetően sűrítéshez, panírozáshoz, tészták készítéséhez is használatos. A folsav, a mangán, a vas, a cink, a magnézium és a vitaminok mellett megtalálhatók benne a rost-, a fehérje-, és szénhidrát is. Glikémiás indexe alacsony.
Kiváló alapanyag ázsiai stílusú lepényekhez,
gombócokhoz, salátákhoz.
Teff
Gluténmentes gabonaféle a teff, a pázsitfüvek családjához tartozik. Etiópia ősi haszonnövénye, a quinoához hasonlóan tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat, sőt lizintartalma még a búzáénál is magasabb.
Tápióka
A kasszáva gyökeréből készülő keményítőlisztből készül. A feldolgozatlan, nyers növényi részek fogyasztása nem ajánlott, de főzés közben a cianidok mennyisége lecsökken. Remekül megfelel sűrítésre, de sütemények tésztájába is helyet kaphat, mint állagjavító.
Quinoa
Az utóbbi évek egyik kedvence a Dél-Amerikából származó gabona. Kalcium- és vastartalma kiemelkedő, megfelelő E- és B vitaminforrás.
Magjában mind a nyolc esszenciális aminosav megtalálható - a quinoa teljes értékű fehérje.
Zsírtartalma magas. Használat előtt érdemes átöblíteni, mert a magok felületén keserű szaponinréteg van. Könnyen, gyorsan elkészíthető, íze semleges, köretnek, kásának, főételnek és édes desszertnek sem utolsó.
Bulgur
Előpárolt, majd megszárított, durvára tört búza, előnye, hogy pillanatok alatt elkészül - köretként és főételként is remek lehet, a magyaros étrendbe is passzol: tarhonya helyett kínálhatjuk vele a pörkölteket.
Kamut
Ősi búzafajta, a durumbúzához hasonlít leginkább: alacsonyabb a szénhidrát- és rosttartalma, viszont fehérje és zsír tekintetében jobban áll. E-vitamin tartalma magas.
Kuszkusz
Észak-afrikai, köretként vagy egytálételként kedvelt alapanyag. Eredetileg búzadara az alapja, amelyből kézzel készítették a lencsényi, 2-4 milliméteres golyókat.
Manapság a boltokban már készen kapható, előfőzött, így odahaza már csak 10 percre van szükségünk.
Tápláló, B-vitaminokban gazdag.
Árpa
Ellenálló, akár 4000 méteres magasságig is megterem. Keményítőben, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kovasav tartalma derekas – aki rendszeresen fogyasztja, az gondol koleszterinszintjére.
Gersli, árpagyöngy
Hántolt árpa, nevét a német Gerste (árpa) kicsinyített formáról kapta. Érdemes felhasználás előtt beáztatni, mert lassan puhul - főzési ideje két-háromszorosa a rizsnek.
A CIE főzőiskola sorozat további részei:
1. Főzni tanulok: vén fejjel az iskolapadban
2. Késtechnika: hány ujjunk marad a végére?
3. Remek nap ez a fehérjedenaturációra
4. Száll a füst, pereg a só, jegyzetel a sok kukta
5. Nem csak hússal kell jóllakni
6. Vörös szerelem: hús került az asztalra
7. Büdös a hal? Nem kéne megvenni!
8. A tojás volt előbb, de most megettük
9. Nem csak rántott csirke a világ