Ikonikus street food Dél-Amerikából
Mit esznek a peruiak vagy a kolumbiaiak, ha útközben megéheznek?
Mit esznek a peruiak vagy a kolumbiaiak, ha útközben megéheznek?
Nem túl kirívó ízüknek és lágy textúrájuknak köszönhetően könnyen idomulnak bármilyen ételhez.
A tengeri halak közül, fenntarthatósági szempontból a mahi mahi csillaga felemelkedni látszik.
A történelmi városok és a hegyvidéki táj romantikája mellett erős vonzerőt képvisel a lengyel konyha is.
A növényi alapú húsok piacán mindenki a helyét keresi – ez pedig ádáz harcokhoz, pereskedésekhez vezet.
A magazin mellé a legújabb, 2022-es Balaton kalauzt ajándéka adjuk!
Két év covid, háború a szomszédban, hatósági árak, infláció, energiaválság, megszorítások.
Mit esznek a peruiak vagy a kolumbiaiak, ha útközben megéheznek?
A növényi alapú húsok piacán mindenki a helyét keresi – ez pedig ádáz harcokhoz, pereskedésekhez vezet.
A magazin mellé a legújabb, 2022-es Balaton kalauzt ajándéka adjuk!
Két év covid, háború a szomszédban, hatósági árak, infláció, energiaválság, megszorítások.
Nem túl kirívó ízüknek és lágy textúrájuknak köszönhetően könnyen idomulnak bármilyen ételhez.
A tengeri halak közül, fenntarthatósági szempontból a mahi mahi csillaga felemelkedni látszik.
A történelmi városok és a hegyvidéki táj romantikája mellett erős vonzerőt képvisel a lengyel konyha is.
Lakodalmas asztalt terítünk, ahol minden olyan, ahogy a vőfélyversekből kitetszik.
A szikes talaj nem sok mindenre alkalmas, de a halgazdálkodásra tökéletes.
Tejjel Mézzel: véletlenül keveredtünk ezen a délutánon Göncruszka egyetlen éttermének teraszára
Gourmet Fesztivál: nem csak a vendégek, hanem a vendéglátók is kikívánkoztak már a zöldbe.
A jó fagyi még drágább lesz: a cukrászdákban sem lehet tartani a korábbi árakat.
A fémedényt kulcsát, amiben a zsírban tartósított húst tárolták, a háziasszony őrizte.
Van vele munka, de megéri dolgozni, mert az íze tökéletes.
Lakodalmas asztalt terítünk, ahol minden olyan, ahogy a vőfélyversekből kitetszik.
A jó fagyi még drágább lesz: a cukrászdákban sem lehet tartani a korábbi árakat.
A fémedényt kulcsát, amiben a zsírban tartósított húst tárolták, a háziasszony őrizte.
Van vele munka, de megéri dolgozni, mert az íze tökéletes.
A szikes talaj nem sok mindenre alkalmas, de a halgazdálkodásra tökéletes.
Tejjel Mézzel: véletlenül keveredtünk ezen a délutánon Göncruszka egyetlen éttermének teraszára
Gourmet Fesztivál: nem csak a vendégek, hanem a vendéglátók is kikívánkoztak már a zöldbe.
Lessünk be az írók-költők konyháira, hogy kiderüljön, milyen ételek adtak muníciót a forradalmi hevülethez.
Melyik a világ legrégebbi, ma is működő sörfőzdéje? A választ Bajorországban találjuk meg.
Felfedezőket indított el, később kampánnyal népszerűsítették, majd hiánya komoly elégedetlenséghez vezetett.
Egész Európa ismeri az apácafingocskát, a legendás aprósüteményt.
Magyar főnemesi szakácskönyvek a 17–20. században.
Mi lett volna a menü, ha a mai karácsonyoknak megfelelően ünneplik Jézus születésnapját?
A zenében a hagyományoknak, az életmódban és a táplálkozásban a reformoknak hódolt.
Lessünk be az írók-költők konyháira, hogy kiderüljön, milyen ételek adtak muníciót a forradalmi hevülethez.
Magyar főnemesi szakácskönyvek a 17–20. században.
Mi lett volna a menü, ha a mai karácsonyoknak megfelelően ünneplik Jézus születésnapját?
A zenében a hagyományoknak, az életmódban és a táplálkozásban a reformoknak hódolt.
Melyik a világ legrégebbi, ma is működő sörfőzdéje? A választ Bajorországban találjuk meg.
Felfedezőket indított el, később kampánnyal népszerűsítették, majd hiánya komoly elégedetlenséghez vezetett.
Egész Európa ismeri az apácafingocskát, a legendás aprósüteményt.
Több figyelmet az eceteknek!
A legújabb sörük még csak teszt, de ha szerencsénk van, ez lehet a meleg esték egyik legjobb választása.
Sokoldalú slágerzöldség, ami a sütőtök népszerűségét ostromolja.
A szentandrásiak 2013 óta minden decemberre karácsonyi sört főznek, az Esthajnalt.
Melyik budai sörkertben igyuk meg a megérdemelt sörünket?
Békésszentandráson nem csak értik a tréfát, de le is tudják főzni.
Stevia, eritrit és maltitol - akiket nem zavar a mellékízük, ezeket is szeretni fogja.
Több figyelmet az eceteknek!
Melyik budai sörkertben igyuk meg a megérdemelt sörünket?
Békésszentandráson nem csak értik a tréfát, de le is tudják főzni.
Stevia, eritrit és maltitol - akiket nem zavar a mellékízük, ezeket is szeretni fogja.
A legújabb sörük még csak teszt, de ha szerencsénk van, ez lehet a meleg esték egyik legjobb választása.
Sokoldalú slágerzöldség, ami a sütőtök népszerűségét ostromolja.
A szentandrásiak 2013 óta minden decemberre karácsonyi sört főznek, az Esthajnalt.
Egyesek már egy jó pacal gondolatától is öklendeznek, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy pár évtizede még Magyarországon is ettek remek fiatal varjakat. A malactartó, vagyis a nőstény disznó szaporítószervei már az ország nagy részénél levernék a biztosítékot, de hol vagyunk mi az grönlandi konyha igazán durva fogásaitól? Utazzanak velünk: ismerjék meg a kontinens leggusztustalanabb fogásait!
Étteremfronton a déli parton nem sok történik – írtuk egy évvel ezelőtti kalauzunkban. Idén szerencsére felül kellett vizsgálnunk álláspontunkat, és a déli part örömteli fejlődése miatt nyugodt szívvel bontottuk ketté étteremtoplistánkat. Északon azért persze még könnyebb volt feltölteni a lajstromot…
Az elmúlt év igazán megmutatta azt, hol is tart ma Magyarország a gasztronómiai fejlődés terén. Sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, legyen szó étteremről, bisztróról, bárról, bármiről. És viszonylag sok - egyelőre - talpon is maradt. Ami azt is bizonyítja, hogy a jó minőségű, hangulatos konyhák kapuit megéri szélesre tárni. Most azt a 10 új helyet mutatjuk be 2015-ből, amelyek a legjobban felkeltették az étteremkedvelők figyelmét, és ma is szívesen visszatérünk bármelyikbe.
A reggeli (breakfast) és ebéd (lunch) időbeni találkozásából született brunch kifejezés leginkább a vasárnapokra lett jellemző az elmúlt években: innen is alakult ki a sunday brunch elnevezés. Kezdetben leginkább csak a hotelek éttermeiben lehetett a hét utolsó napján lazulni pezsgővel a kezünkben, de az elmúlt időszakban egyre több étterem is kínál exkluzív vasárnapi ebédeket. Összeszedtük most a legjobbakat.
A Paradicsomban érezhetik magukat a barbecue szerelmesei, ha betérnek a Fény Utcai Piac tőszomszédságában megnyílt Hunyadi Gasztroműhelybe. A Retek utcai bár a húsételek mellett rengeteg kézműves sört kínál, amelyeket – ha kibekkeljük az áprilisi havazást - akár a gesztenyefákkal övezett teraszukon is kortyolgathatunk majd.
Leves. Melengető vagy nyári, tartalmas vagy víztiszta, aromás és illatos, vagy puritán, nyers lé. Hogy mi a leves, nem vagyok hivatott sem meghatározni, sem összefoglalni, ám elgondolkodtató, hogy manapság pongyolán (avagy nemtörődöm köznapiasan) mire is mondjuk azt: leves.
Az elmúlt évek talán legörvendetesebb gasztrotrendje a strandokon ment végbe a Balatonnál. Sokáig a klasszikus halsütők és lángossütők megújításában reménykedtünk, ami sajnos elmaradt, a budapesti street food forradalom viszont mintha megérkezett volna a strandokra, bár itt talán szabatosabb „lake foodról” beszélni.
Egyesek már egy jó pacal gondolatától is öklendeznek, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy pár évtizede még Magyarországon is ettek remek fiatal varjakat. A malactartó, vagyis a nőstény disznó szaporítószervei már az ország nagy részénél levernék a biztosítékot, de hol vagyunk mi az grönlandi konyha igazán durva fogásaitól? Utazzanak velünk: ismerjék meg a kontinens leggusztustalanabb fogásait!
A Paradicsomban érezhetik magukat a barbecue szerelmesei, ha betérnek a Fény Utcai Piac tőszomszédságában megnyílt Hunyadi Gasztroműhelybe. A Retek utcai bár a húsételek mellett rengeteg kézműves sört kínál, amelyeket – ha kibekkeljük az áprilisi havazást - akár a gesztenyefákkal övezett teraszukon is kortyolgathatunk majd.
Leves. Melengető vagy nyári, tartalmas vagy víztiszta, aromás és illatos, vagy puritán, nyers lé. Hogy mi a leves, nem vagyok hivatott sem meghatározni, sem összefoglalni, ám elgondolkodtató, hogy manapság pongyolán (avagy nemtörődöm köznapiasan) mire is mondjuk azt: leves.
Az elmúlt évek talán legörvendetesebb gasztrotrendje a strandokon ment végbe a Balatonnál. Sokáig a klasszikus halsütők és lángossütők megújításában reménykedtünk, ami sajnos elmaradt, a budapesti street food forradalom viszont mintha megérkezett volna a strandokra, bár itt talán szabatosabb „lake foodról” beszélni.
Étteremfronton a déli parton nem sok történik – írtuk egy évvel ezelőtti kalauzunkban. Idén szerencsére felül kellett vizsgálnunk álláspontunkat, és a déli part örömteli fejlődése miatt nyugodt szívvel bontottuk ketté étteremtoplistánkat. Északon azért persze még könnyebb volt feltölteni a lajstromot…
Az elmúlt év igazán megmutatta azt, hol is tart ma Magyarország a gasztronómiai fejlődés terén. Sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, legyen szó étteremről, bisztróról, bárról, bármiről. És viszonylag sok - egyelőre - talpon is maradt. Ami azt is bizonyítja, hogy a jó minőségű, hangulatos konyhák kapuit megéri szélesre tárni. Most azt a 10 új helyet mutatjuk be 2015-ből, amelyek a legjobban felkeltették az étteremkedvelők figyelmét, és ma is szívesen visszatérünk bármelyikbe.
A reggeli (breakfast) és ebéd (lunch) időbeni találkozásából született brunch kifejezés leginkább a vasárnapokra lett jellemző az elmúlt években: innen is alakult ki a sunday brunch elnevezés. Kezdetben leginkább csak a hotelek éttermeiben lehetett a hét utolsó napján lazulni pezsgővel a kezünkben, de az elmúlt időszakban egyre több étterem is kínál exkluzív vasárnapi ebédeket. Összeszedtük most a legjobbakat.