Receptek

A Matild Café Signature tortája

Palágyi Eszter receptje

2020. június 11.

(8 szeletes torta)
Csokoládépiskóta
Hozzávalók:

  • 125 g olvasztott étcsokoládé
  • 85 g olvasztott vaj
  • 4 db tojásfehérje 100 g kristálycukorral felverve
  • 4 db tojássárgája 100 g  kristálycukorral kihabosítva

Sült csokoládépuding
Hozzávalók:

  • 280 g olvasztott vaj
  • 250 g olvasztott étcsokoládé
  • 225 g egész tojás, felverve (kb. 5 db)
  • 180 g kristálycukor
  • 8 g finomliszt

Csokoládémousse
Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1/2 dl meggypálinka
  • 30 g kristálycukor
  • 4 lap zselatin
  • 185 g olvasztott étcsokoládé
  • 3 dl tejszín, felverve

A torta összeállítása
Hozzávalók:

  • ropogós csokoládéréteg (csokoládéval bevont ostyagolyók)
  • ropogós édes tölcsérmorzsa a torta aljához

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

Palágyi Eszter megosztotta velünk a Matild Palace Hotel egyik emblematikus desszertjét. Palágyi magyar jellegzetességekből indult ki: a csokoládé tortát a klasszikus lúdláb és a konyakmeggy találkozása ihlette. A Matild-tortában elengedhetetlen a kiváló meggypálinka, de mivel hőkezelve van, senkinek sem kell lemondania a desszertről.

Csokoládépiskóta elkészítése:
Az olvasztott csokoládét és vajat egy nagyobb tálban elkeverjük, beleforgatjuk a kihabosított tojássárgáját, majd 2-3 részletben a fehérjehabot is. Papírral bélelt, kb. 18 centis kerek formában 170 °C-on 10 perc alatt készre sütjük.

Sült csokoládépuding elkészítése:
A cukrot kikeverjük a tojással, majd minden más alapanyagot hozzáadunk. 80 °C-on 20 percig sütjük egy 18 centis kerek formában.

Aszaltmeggy-lekvár elkészítése:
A hozzávalókat egy edényben 5-10 percig forraljuk, majd a keveréket leturmixoljuk, félretesszük.

Csokoládémousse elkészítése:
A tejet, a pálinkát és a cukrot felforraljuk, majd hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat. Miután kihűlt, hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a felvert tejszínhabot.

A torta összeállítása elkészítése:
Először a piskótára helyezzük a sült pudingot, majd a lekvárt, végül megszórjuk csokoládé ropogóssal. Ez lesz a torta betétje, az egészet kifagyasztjuk, majd kivesszük a formából. Egy kerek, kb. 24 centis szilikon tortaformát félig megtöltünk csokoládékrémmel, ebbe lefelé fordítva beletesszük a kifagyott, kész rétegeket. Felöntjük a csokoládékrémmel, majd az édes, ropogós morzsával fejezzük be. Teljesen kifagyasztjuk a tortát, legalább 68 órán át, másképp nem tudjuk kivenni a formából.

A Matild Café Signature csokoládétortáját vékony csokoládés réteggel vonják be: még fagyosan 250 gramm olvasztott étcsokoládé és ugyanennyi kakaóvaj keverékével fújnak rá elegáns, könnyű réteget. 


étcsokoládé , vaj , tojás , finomliszt , tej , meggypálinka , zselatin , tejszín

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra