Jahni László receptje
2024. december 29.2 ek étolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 dl fehérbor
1 l zöldségalaplé
40 dkg petrezselyemgyökér és zöldje
1 ek olívaolaj
1 ek tejszín
2 dkg vaj
8 dkg beluga lencse
1 ek magos mustár
díszítésnek só, bors
A hagymát megpirítjuk az étolajon, majd a fehérborral elforraljuk. Hozzáadjuk az összedarabolt gyökeret, felöntjük az alaplével és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük, majd krémesre turmixoljuk és rácsepegtetjük az olívaolajat. A lencsét fél órára beáztatjuk, majd sós vízben fogkeményre főzzük. Leszűrjük, hozzákeverjük az összevágott petrezselymet és a magos mustárt. Tálaláskor a leveshez adjuk.