A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kividzsem

Saly Noémi receptje

2018. június 25.
  • 1,2 kg kivi
  • 1 db narancs
  • 1/2 db citrom
  • 30 dkg cukor
  • 2-3 ek befőzőcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Nemigen ismerek olyan embert, aki kedvenc gyümölcsei között említené a kivit. Bumfordi, krumpliforma, szőrös kis csúfság, szegényeket mindig félig éretlenül árulják, de éretten is savanyú, íze se sok van, mit szeressünk rajta? (Én azt a friss, harsány levességét, azt nagyon.) Minthogy ebben a lapban terjedelmes cikk olvasható e félreismert hamupipőke bokros érdemeiről, elszántam magam: befőzök pár üveggel, nézzük meg, így mit tud. És láss csodát:

a dzsem nemcsak finom, de szép is lett, üde zöldje a kis fekete pöttyökkel kimondottan mutatós,

szívélyesen vigyorognak benne a narancsdarabkák, amelyekkel megbolondítottam. Már tervezem is a következő adagot, és azt is, hogy mivel lehet majd tovább turbózni!

ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó, kiskés, tálak, lábos, botmixer, kis üvegek, celofán


ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott kiviket meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. A narancsot megszabadítjuk a héjától és fehér bundájától, gerezdekre szedjük, azokat is két-három darabba vágjuk. A fél citrom levét rácsavarjuk a kivire, az egészet jól összekeverjük a cukorral, és föltesszük főni.

Figyelni kell rá, mert képes kifutni.

A hab szedegetésével nem érdemes piszmognunk, szépen elfövi. 20-25 perc múlva érdemes kicsit rásegíteni a botmixerrel, de csak annyira, hogy bőven maradjanak benne egész gyümölcsdarabkák. Visszatesszük a tűzre, és amikor újra forr, hozzáadjuk a befőzőcukrot. Azzal már épp csak egyet rottyan, és kész. Hamar beüvegezzük, fejreállítjuk, 5 perc múlva mehet a dunsztolókosárba.


CIFRÁZZAM?
Most ugyan nem tettem bele, de egy következő adagot feltétlenül ki fogok próbálni rummal, egy másikban pedig növelem a narancs arányát. Találtam recepteket, ahol almával, zöld citrommal, mandarinnal, banánnal is párosítják (persze nem egyszerre). Fűszerezhető vaníliával, reszelt citromhéjjal, csillagánizzsal, merészebbek használhatnak egy kevés összezúzott kardamomot is – ezek a változatok akár ínyenc karácsonyi ajándékként is trónolhatnak a fa alatt.

FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, palacsintába, sütibe, tejberizshez, gyümölcsrizshez.


Jut is, marad is: Sajnos a főzés során a kivi hatalmas C-vitamintartalmának és a zsírfeldolgozó kolinnak is búcsút mondhatunk (persze munka közben úgyis bekap az ember egy-két szemet). De a dzsemben is marad még sok hasznos dolog: az E- és a K-vitamin nem hőérzékeny, ahogy a réz, a vas, a magnézium és a foszfor sem. Gyógyszernek is jó: A nyersen fogyasztott kivi segít megőrizni az emlékezőtehetségünket, jó koleszterinekhez juttatja a szervezetet, hatásos vérnyomáscsökkentő, nem utolsósorban egyetlen csúf kis jószágban tízszer annyi C-vitamin rejtőzik, mint egy almában. Télen sose hiányozzon a gyümölcsöstálról!


kivi , narancs , citrom , befőzőcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra