Knap Gábor
2025. február 2.taste of transylvania , copenhagen cooking , feira do bonito , fesdivjal , ascoliva
Olasz olíva, spanyol tonhal, a szlovén erdő-mező növényei, dán hagymák és Erdély megunhatatlan ízei. Öt formabontó gasztroeseményt ajánlunk idénre, amelyekhez akár az utazásainkat is érdemes hozzáigazítani!
Találkozni a séfekkel, megfigyelni, hogyan készülnek a legizgalmasabb fogások, workshopokon részt venni és persze minél több alapanyagot, ételt és italt megkóstolni. A hazai gasztrofesztiválok minderre nagyszerű lehetőséget kínálnak. Ha viszont kipróbálnánk valami újat, érdemes szétnézni a külföldi rendezvények között is! Öt különleges eseményt ajánlunk Európából, amelyekhez akár az utazásainkat is érdemes hozzáigazítani!
Ascoliva, Olaszország
Umbria keleti részén található Ascoli Piceno, ahol augusztus második felében tartják az Ascoliva fesztivált. Mondanunk sem kell, hogy a környéken mindenfelé olívaligetek vannak, és állítólag errefelé találták ki a különféle töltött, sőt bundázott olívabogyókat is.
A tizenkét napos fesztivál a város főterén, a Piazza Arringo-n zajlik, előadásokkal, beszélgetésekkel, rengeteg kóstolással, amelyek természetesen nem csak a bogyókra, hanem a helyi borokra és egyéb ételekre is kiterjednek. Tavaly 18 euró volt a kóstolójegy ára, amiért három ételt, egy bort és egy kávét lehetett választani, ezen felül pedig kuponos rendszerben lehet további finomságokhoz jutni. Hivatalos időpontja még nincs az idei programnak, de ha lesz, azt ide írják majd ki először!
FesDivjal, Szlovénia
A Kozjansko park Szlovénia keleti részén található, védett terület. Igazából közelebb van Zágrábhoz, mint Ljubljanához. Érintetlen környezet, amely szeptemberben egy igazán alternatív gasztrofesztiválnak ad otthont.
A FesDivjal a vadételek fesztiválja, amelyet nem úgy kell érteni, hogy a vendégek alig látszanak ki a vaddisznópástátomból meg a fácánlevesből. Sokkal inkább arról szól, hogyan kapcsolódhatunk a természettel, valahogy úgy, ahogy még a dédszüleink tehették.
Gomba és gyógynövény workshopokat tartanak egy olyan területen, ahol többszáz őshonos alma és körtefa él. Hogyan kell helyesen gyűjteni az erdő ajándékait, hogyan gazdagíthatják az étrendünket a vadon élő növények – ezekre a kérdésekre ígének válaszokat a rendezvény workshopjai. Sőt, tavaly még olyan bemutató is volt, hogyan kell rönkházat építeni! Ez pedig elég rendhagyó, nem?
(Fotó: FesDivjal - Amadeja Knez Photography)
Feira Do Bonito De Burela, Spanyolország
Burela Spanyolország északi részén található halászfalu, ahol egyébként is minden a tonhalról szól, de augusztus első hétvégéjén a szokottnál is jobban. Különféle receptek szerint, leginkább grillezve, párolva, és mindenféle pitékben kóstolhatók a frissen készülő halak. Napközben pódiumbeszélgetések, esténként koncertek és igazi fiesta színesíti a programot.
És ha már színesítés: a fesztivállal párhuzamosan zajlik az Amarte, vagyis a Nemzetközi Falfestő Verseny is, amikor négy napon át, tíz festő dolgozik a kikötőben elhelyezett óriás vásznakra.
Copenhagen Cooking, Dánia
A koppenhágai Noma megnyitása óta a dán gasztronómia belépett a modern korba. Ezt ünnepli Észak-Európa legnagyobb élelmiszeripari rendezvénye, amelyet mindig egy alapanyag köré szerveznek.
Tavaly a káposzta volt a kiemelt szereplő, emellett pedig Flandria, vagyis a belga csoki, a sült krumpli, a húsgombóc, és a belga sör. Idén a Provence-i ízekről és a hagymáról szól a rendezvény, augusztus 16. és 19. között.
Taste of Transylvania
A Gyimesi Skanzen Panzióban és környékén megrendezett Taste of Transylvania célja, hogy bemutassa, és közben újra felfedezze az erdélyi gasztronómiai hagyományokat.
A szeptemberi gasztrofesztivál azonban csak a Taste of Transylvania egyik része. A mozgalom működtet gasztroakadémiát, szervez workshopokat, és séftúrákat, illetve helyi, jól főző asszonyoktól is sokat tanulhatnak a látogatók.
A legutóbbi Taste of Transylvaniaról itt írtunk.