Knap Gábor
2024. július 18.múzeum , cité du vin , alimentarium , pilsner urquell , kiállítás , gasztroutazás
Svájcban szórakoztató, de tudományos formában az emberi gasztronómiát járja körül az Alimentarium kiállítása, de mutatunk ennél sokkal lazább, sőt már-már megbotránkoztató étel és ital kiállításokat. A közös bennük, hogy mindegyiknek a bakancslistán a helye!
Alimentarium, Svájc
A Genfi-tó mellett működő Alimentarium a világ első gasztronómiai témájú múzeuma, amely immár több mint 40 éve próbálja mindenféle – fizikai, tudományos és érzékszervi – aspektusból bemutatni az emberi táplálkozást.
A korábban a Nestlé központjának helyet adó épületben található állandó kiállítás azt vizsgálja, mi is az élelmiszer, miket esznek az emberek szerte a világon, illetve a látogatók végig követhetik az élelmiszerek útját egészen a termelőtől az asztalig. Ezen kívül számos izgalmas időszaki kiállításnak is helyet ad az Alimentarium, amelynek kertjében zöldségek és fűszernövények is teremnek. Ezeket pedig előszeretettel használják a múzeumban dolgozó szakácsok.
Museo Nazionale delle Paste Alimentari, Olaszország
Az 1993-ban nyílt olasz tésztamúzeumot, vagy hivatalos nevén „Nemzeti Tésztamúzeumot” a véletlenül egyébként pont tésztagyártásban utazó Agnesi család hozta létre. Tizenegy helységben mutatják be az olasz tésztafélék évszázados történetét, fajtáit, gyártási módszereit és pár lenyűgöző masinát, amelyekkel egykor mind különféle tésztákat készítettek.
A múzeumban mindemellett látható néhány pastaból készült műalkotás is.
Pilsner Experience, Csehország
A pilzeni sör leglátványosabb bemutatója nem is ott van, ahol az készül, hanem Prágában. A Pilsner Urquell: The Original Beer Experience a cseh főváros központjában olyan interaktív élménykiállítás, amely épp megfelelően adagolja a sörtípus sajátosságait és történetét, a kóstolást és a kötelező szelfikört.
A tavaly nyílt múzeum három emeletén, mintegy 3500 négyzetméreten, audioguide vezet végig a sör alapanyagaitól, a készítésén át egészen a csapokig, ahol meg is lehet kóstolni mindazt, amiről a kiállítás szól.
Cité du Vin, Franciaország
A hatalmas dekantálót formáló bormúzeum épület, és ami benne van kétségkívül Bordeaux egyik legizgalmasabb kulturális látnivalója – pedig jókora a verseny. A Cité du Vin minimum fél napos program, de minden percet megér, hiszen a kiállítást végig járva olyan kérdésekre kapunk választ, mint az, hogyan jutott el a szőlő a Kaukázustól Franciaországba és Bordeaux környékére, hogyan termesztik a növényt Fokvárostól Kaliforniáig, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, és miként működik a szaglás és az ízlelés.
A kiállítás végig járása után pedig jöhet a bormúzeum (benne természetesen magyar tételekkel), illetve a borkóstoló, illetve a hetedik emeleten található Le 7 Restaurant Panoramique, ahonnan végigfottathatjuk a tekintetünket a Garonne folyón és szinte az egész városon.
Frietmuseum, Belgium
Ha Brugge, akkor fekete kagyló, csokicsodák, gofri, rengetegféle sör és természetesen sült krumpli. Utóbbi annyira fontos Vallóniában, hogy saját múzeumot is kapott.
A városban nem nehéz középkori épületet találni, így az nem olyan különös, hogy egy XIV. századi építményben működik a kiállítás, az viszont mindenképp megsüvegelendő, hogy elsőre nem is gondolnánk, milyen informatív, látványos és szórakoztató programot építettek a krumpli köré.
Végig követhetjük a zöldség 10 ezer éves történetét, azt, hogyan jutott el Perutól Belgiumig, és persze az is kiderül, mitől olyan ropogós és finom a belgák sültkrumplija.
+1 Disgusting Food Museum, Németország
Berlinben meglépték. Kiállítást kapott az emberiség gasztronómiájának az a része, amelyet nem minden nép tesz a kirakatba. Egymás furcsa fogásain röhögni jó móka, hiszen ami egy távolról jött embernek piros lében úszó disznóláb, nekünk körömpörkölt, cserébe a joghurtban főtt birkafejre nekünk szalad fel a szemöldökünk.
A múzeum 90 különféle, bizonyos szempontból nyilván extrém fogást mutat be a világ minden tájáról. Birkapénisz? Grillezett kutya? Tehénvér? Vagy a svédek rohasztott hala, a surströmming? Itt minden van!