A paradicsomos húsgombóctól, a maracujás-mangós bonbonokon át az azeri konyha fogásaiig tartó, szédítően széles repertoárból csemegézhetnek azok a gyerekek, akik idén nyáron valamelyik gasztrotábort választják.
A nyári szünet közeledtével sorra jönnek szembe a különféle tematikus nyári táborok hirdetései. Harrypotteres, gokartos, gördeszkás, gyerek agykontroll (!), katonai és túlélő, matek, lovas és versmondó – kitalálni sem lehet olyat, amit még nem valósított meg valaki. A sorból pedig természetesen a gasztrotáborok sem lóghatnak ki, amelyek közül, ha egyre is rákattintunk, csőstül özönlik a többi is az üzenőfalon – dolgozik az algoritmus.
A választék meglepően széles, ami nem csak a programokban, hanem az árakban is megmutatkozik. Az öt napos, napközis táborok árai gyerekenként körülbelül 60 ezer forinttól indulnak, de van olyan is, amelynek ára ennek több mint háromszorosa.
Jöjjön a táborkörkép!
Gyorskeresésünk alapján, legalacsonyabb áron – 59 ezer Ft/5 nap/fő – a Tündérkert Közösségi Tér MindMegette cukrász és kuktatáborai látogathatók. Budapesten, a XII. kerületben megtartott táborok 8 órától 17 óráig foglalják le a gyerekeket, korosztályi bontásban. Megtanítják, hogyan készül a kenyér, a lekvár, mi újság a fűszerekkel és a gyógynövényekkel. A főzőcskén és sütésen túl kézműves programok is vannak: fakanál és kötény díszítés, saját receptfüzet, sőt még marcipánfigura is készül a hét során. Érdekesség, hogy ebben az évben nemzetközi kitekintés is lesz, egy azerbajdzsánból érkező szakács segítéségével.
Győrben 69 ezer forintért kínálja egy hétre szolgáltatásait a Pasta Kitchen Gasztro Gyerektábora. Ez tamatikus napokra bontott program, magyar ízekkel (gulyásleves, túrós csusza), olasz konyhával (pizzák, tészták és fagyik), egészségnappal (smoothie) és francia, amerikai, japán ételek elkészítésével. Az utolsó napon pedig gasztro vetélkedő várja a gyerekeket.
Zuglóban a KuktaParty nyári napközis tábora fejenként 64 900 forintért ad főzőkalandokat. A Gizella utcában ugyancsak közösen készül minden nap az ebéd és az uzsonna, miközben olyan programok is várják a résztvevőket, mint a piacozás és alapanyag-felderítés. A hét során használt saját kötényt a tábor végén mindenki hazaviheti, ahogy az oklevelet és a receptgyűjteményt is.
A nyári szünet legédesebb hetének a Szamos Csokoládé Iskola Mini Cukrász Gasztrotábora ígérkezik. Mármint annak, aki kicsengeti érte a 95 ezer forintos részvételi díjat. Cserébe a gyerekek megnézhetik, hogyan működik egy cukrász és csokoládéműhely. A cukrászmesterek pedig olyanokra tanítják őket, mint a csokoládéöntés, a francia cukrászat kihívásai és a Nagymama receptjei. A program során készül bonbon, maracuja-mangó töltelékkel, túrós pogácsa, francia vajas keksz és gyümölcsös házi fagyi is. Az időpontok nagy része már betelt.
A MakiFood is szervez főzőtábort általános iskolásoknak, ahol az iskola alapítója, Séf Maki is együtt főz majd a gyerekekkel. A belvárosban, a Bródy Sándor utcában tartott programok természetesen a japán és az ázsiai konyha ízvilága köré épülnek, angol és magyar nyelven. A hét során a gyerekek megismerhetik az alapanyagokat, a különféle technikákat, mindezt a fenntarthatóság és a környezettudatosság szellemében, fejenként 99 ezer forintért.
Eddigi kutakodásunk alapján a TABLE Private Restaurant & Event Space tábora a leginkább zsebbenyúlós. A Király utcában szervezett főzőtáborba ugyancsak 7-14 éveseket várnak. Délelőttönként tematikus főzőkurzusokat tartanak, amelyeken a street foodtól az olasz konyhán át az ázsiai ízvilágig kalauzolják a résztvevőket. A tábor első napján mindenki saját, névvel ellátott séfkabátot és sapkát kap, a délelőtti közös főzés és azt követő ebéd után „a vetítővászonnal felszerelt lounge-ban” lazíthatnak a gyerekek, délután pedig minigolfozni, filmet nézni lehet, vagy vetélkedőkön részt venni, sőt, mini mixer tanfolyam is lesz! A tábor részvételi díja 189 990 Ft/fő/hét.