Cikkek

Belga és kolumbiai csokoládéból készülnek Kecskemét mellett a Hmmmm… Ez már csoki termékei. A mintegy 600 négyzetméteres üzem a kicsik között nagynak számít, de sokkal inkább működik manufaktúraként, mint csokigyárként. Már csak azért is, mert Csatai László tulajdonos kísérletező típus, így kerülhet a kínálatba komlós szaloncukor, de hamarosan jöhet a baconos csoki is!

Majdnem harminc évig működött, elsősorban bérgyártással foglalkozó üzemként az a cég, amelyből a négy évvel ezelőtti átvételt követően létrejött a Hmmmm csokimanufaktúra. A korábban elsősorban cukormentes csokoládékra szakosodott üzem az új tulajdonosok érkezésével komoly modernizáción esett át. Miközben napelemek kerültek a tetőre és hőszivattyút telepítettek, ezzel párhuzamosan beindult a termékfejlesztési munka is.




A cég másik tulajdonosa Kalán Teréz, aki hobbiból szerezte meg a cukrászvégzettséget (és saját receptek alapján készülő finomságokkal nyeri a környékbeli lekvárversenyeket). Fia, Csatai László a már meglévő turisztikai diplomája és szakácsvégzettsége mellé számtalan csokitanfolyamon, külföldi csokoládékészítők képzésein sajátította el a szakmai fogásokat. Így a bérgyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott a saját márka építése.




Kolumbiából, szeretettel


„A kakaónál ugyanúgy számít a termőterület és az évjárat, mint a bornál” – magyarázza László, miért esett választásuk a belga csoki mellett egyre hangsúlyosabb kolumbiai kakaóra. A legjobb termelőktől válogatott kolumbiai kakaóbab rendkívül aromás, ezért nincs szükség az erőteljes pörkölésre, így az íze is sokkal harmonikusabb. „Nálunk a 72 százalékos étcsoki sem keserű, imádják a gyerekek is, és ez a kolumbiai alapanyagnak köszönhető” – mondja a Great Taste Award díjas Hmmmm tulajdonosa.


A Helvécián működő csokoládéüzemben igyekeznek minél több, a régióra jellemző hozzávalóval is dolgozni. A Barackusz az egyik legnépszerűbb a kínálatban: a belga étcsokiba mártott szeletben a kókuszreszeléken kívül liofilizált barack is van. A Málnaaa nevű táblacsoki önmagáért beszél, a Lopi pedig egy prémium kolumbiai tejcsokoládé, gluténmentes ropival. A Hmmmm-nél hatféle táblacsokit, kétféle szeletet és a karácsony közeledtével ötféle ízesítésű szaloncukrot készítenek, utóbbiak között kávés, kókuszos és komlós is van!




Kevesebb cukorral, vagy anélkül


Csatai Lászlóék a már meglévő termékek készítése mellett folyamatosan kísérleteznek új ízekkel. Az üzem korábbi profilja miatt sokan maradtak, akik a cukormentes termékek iránt érdeklődnek, ezért az utóbbi években kidolgoztak teljesen új, „mentes” tej- és étcsokoládét, valamint fehér csokit is. „Utóbbiról csokikóstoló legyen a talpán, aki megmondja, hogy cukormentes” – mosolyog László, aki egyébként minden új termék receptjének fejlesztésénél a harmóniára törekszik. „Minden attól függ, hogy táblás csokoládét, szeletet vagy bonbont szeretnénk készíteni” – mondja. Utóbbi kettő sokkal inkább szól a töltelékről, mint arról a csokoládéról, ami borítja.




Az igazán markáns kakaóíz kedvelői legkönnyebben a táblás termékek között találhatnak kedvencre, szerinte ott is az étcsoki a legerőteljesebb ízű, de náluk a tejcsokoládé is 50 százaléknyi kakaót tartalmaz, a fehér csokiban pedig jóval kevesebb a cukor, mint más gyártóknál – így sokkal inkább érezni a kakaóvaj selymességét. A különféle szaloncukrok készítésével párhuzamosan már javában zajlik a következő termékfejlesztés, amely húsvétra tartogat majd meglepetéseket azoknak, akik nemcsak a csokit, hanem a bacont is szeretik. Utána pedig még az is lehet, hogy az első hazai, boroshordóban érlelt csokoládét is megkóstolhatjuk a Hmmmm jóvoltából… (X)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló