Az biztos, hogy finomabb! Ön mikor evett utoljára pulykát? A téli időszakban? Pedig a szárnyas korántsem szezonális húsfajta!
A pulyka karrierje a reformkor környékén kezdődött Magyarországon. Az 1800-as évekből származó információk szerint anno fehér és fekete színű pulykák kapirgáltak élelem után kutatva a DunaTisza közén fekvő erdős-bokros területeken.
Míg a fehér madárnak a tolla is értékes volt, a feketét elsősorban a húsa miatt kezdték tenyészteni. A Kárpát-medence egyes területein – elsősorban a Vajdaságban és Erdélyben – a feketék és a fehérek mellett fehér-tarka, szürkésbarna és világosbarna tollazatú egyedek is előfordultak.
A rézpulykát főleg Boszniában kedvelik, ezért bosnyák pulykának is hívják, de nálunk is meghonosodott ez a fajta is. A bronzpulyka az egyik legrégebben tenyésztésbe fogott fajta, és a 20. század elejére a legértékesebb és legelterjedtebb pulykafajtává vált Magyarországon.
Színes tollak, színes húsok
A változatos, színes tollazat mellett a pulyka húsa is többféle, egy állaton belül is különbségeket mutat: itt fehér, ott vörös. Míg a fehér hús a pulyka azon testrészeit jellemzi, ahol olyan izmok vannak, amikkel az állat rövid de gyors mozdulatokat végez – azaz a szárnyakon és a mellén –, addig a vörös részek a combokon, a hosszan, kitartóan dolgozó izmok mentén találhatók. A pulykamell szépen szeletelhető fehér húsrész, a pulykacomb pedig helyettesítheti a vörös húsokat, a karácsonyi, marhahúsból készülő Wellington bélszínt például helyettesíthetjük pulyka Wellingtonnal az ünnepi asztalon.
Univerzális és egészséges
A pulyka húsa hipoallergén, így kismamák és az egészen kicsi gyerekek is bátran fogyaszthatják, a bébiételek jórésze is pulykával készül.
Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, húsa könnyen emészthető. A pulykahús a legsoványabb húsfajták közé sorolható, jóízű, egészséges, fogyasztása nem terheli meg a szív és érrendszert. Fehérjékben és aminosavakban gazdag, zsírban szegény, és rövidebb idő alatt elkészíthető, mint a vörös húsok és bármilyen csirkés recept is elkészíthető belőle.
Jót tesz neki az intenzív fűszerezés, gyümölcsökkel, zöldségekkel íze szépen harmonizál.
Pulyka és bor
A finomságok mellé jó szívvel ajánljuk a Dereszla Pincészet kifejezetten e fogások mellé kigondolt és palackozott borait. Külön érdekességük, hogy az üvegek címkéin is megjelennek a szárnyasok, sőt a figyelmes szemlélő azt is megtalálja rajtuk, hogy az állat melyik részén található a vörös és melyiken a fehér húsrész.
Gallicoop pulykahús + Dereszla borok = biztos siker egy vendégváró vagy családi ebédhez.
A pulykás menü támogatója a Gallicoop Zrt.