Cikkek

Knap Gábor

2024. október 15.

pad thai , thaiföld , street food , bangkok

Jellegzetes szögletes dobozból, pálcikával. A pad thai Thaiföld nemzeti étele, amely az elmúlt évtizedekben példátlan gyorsasággal terjedt el világszerte. Thaiként gondolunk rá, pedig valójában fúziós eledel, amelynek nem akármilyen története van.

Rizstészta, halszósz, fokhagyma, garnéla, tamarind paszta és pálmacukor. Ezek a pad thai alap összetevői, amelyek ma már könnyedén beszerezhetők Magyarországon is, és persze számtalan pad thai bár is működik Budapesten és vidéken egyaránt. A fogásban mindennél fontosabb, hogy a tészta íze és állaga is megfelelő legyen. Ám ezt korántsem olyan könnyű megoldani. A profik szerint a titok az, hogy a tészta ne főjön, hanem csak a szószban párolódjon, amíg el nem éri a kellő állagot.

Bangkokban és Thaiföldön kétségtelenül ez a legfontosabb street food, amelyet utcai standokon, wokban pörgetnek, de az étel thai gasztronómiában betöltött szerepének fontosságát jól jelzi, hogy Michelin-csillagos éttermek séfjei is előszeretettel készítik. A bangkoki – ugyancsak Michelin-ajánlással rendelkező – Potong Étterem vezetője, Chef Pam úgy emlékszik rá vissza, hogy gyerekkorában rendszeresen került ez az étel az asztalra. Emiatt sokáig azt hitte, igazi thai nemzeti fogásról van szó, csak később, az étterem menüjének újratervezése során tudta meg, hogy a 12. század óta Thaiföldre érkező kínai bevándorlók nélkül a pad thai nem olyan lenne, amilyen.


Támogatta az állam


Az étel eredetével kapcsolatban persze több elmélet is létezik. Valószínű, hogy a wokban készülő rizstészta tényleg a kínaiakkal érkezett és többféleképpen készítették. Terjedésében biztosan nagy szerepe volt Plaek Phibunsongkhram miniszterelnöknek, aki 1938 és 1944, majd 1948 és 1957 között vezette az országot. Amikor a II. Világháború idején, 1942-ban a thai rizsföldeket komoly károk érték, a kormány a tésztafogyasztás élénkítésére kampányokat indított, hogy mérsékeljék a csak rizsalapú ételek terjedését.

Akkoriban Thaiföld minden éttermébe eljuttatták a pad thai receptjét, sőt ingyenesen biztosították a kiskocsikat azoknak, akik pad thait kínáló street food standokat akartak működtetni.




A napjainkban ismert fogás kialakulásához vezető következő lépés pedig az volt, amikor a vietnámi háború alatt Thaiföldre érkező amerikai katonák, majd külföldi turisták számára – az egzotikus identitás hangsúlyozásának részeként – megturbózták a pad thai fűszerességét. Ez lett Chef Pam szerint a fogás egyik jellegzetessége, ami kifejezetten thai hangulatúvá teszi. Emellett pedig a pad thai fő ízei, így a savanyú, a sós és az édes, mint egy-egy thai összetevőre vezethetők vissza. A savanykás ízt a Thaiföldön mindenhol termő tamarindfa terméséből készült paszta adja, a sósságot a fermentált halszósz, édeset pedig a kókusz vagy a pálmacukor.

Az étel egyéb összetevői – tofu, tojás, szárított garnéla, fermentált retek, földimogyoró – szintén jellemzően thaiföldiek. Bár az alapvető hozzávalók többnyire ugyanazok, a pad thai mégis változatos, attól függően hol készítik. Az édes-sós-savas ízek aránya országszerte eltérő lehet, ahogyan az is, mennyire száraz, vagy inkább lédús a tészta szaftja. Manapság – Thaiföldön és a világ más pontjain is – a garnélás a legnépszerűbb, de közkedvelt a csirkés, és a különféle vegetariánus változatok népszerűsége is egyre nő!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló