Sallay Fanni receptje
2022. február 3.Hozzávalók a tésztához:
- 5 db tojásfehérje
 - 5 db tojássárgája
 - 200 g kristálycukor
 - 100 g vaj
 - 100 g fehér csokoládé
 - 100 g liszt
 - 50 g durvára tört, pirított pekándió
 - 1/2 kk sütőpor
 
Hozzávalók az angolkrémhez:
- 50 g tejszín
 - 100 ml tej
 - 1 db vaníliarúd kikapargatott magjai
 - 3 db tojássárgája
 - 50 g kristálycukor
 
Hozzávalók a bailey’s-es mascarponehabhoz:
- 100 g mascarpone
 - 200 g tejszín
 - 20 g porcukor
 - 30 g Bailey’s
 - 4 g zselatin 2 ek hideg vízbe beáztatva
 
Hozzávalók a karamellhez:
- 100 g kristálycukor
 - 20 g vaj
 - 40 g tejszín
 
Két kicsi (18 cm átmérőjű) tortakarika aljába sütőpapírt feszítünk. A tojások sárgáját és a cukrot kihabosítjuk, a vajat pedig a fehér csokoládéval gőz fölött összeolvasztjuk és a habos sárgájához csurgatjuk. A fehérjét habbá verjük, végül elkeverjük a sütőporral a lisztet, és a már felvert fehérjével felváltva a masszához keverjük. A pekándiót óvatosan hozzáforgatjuk. 
Ennél a tésztánál feltétlenül kell tűpróba, mert a sütési idő nagyban eltérhet a sütőtől és a formától függően. Ha kisültek, a formában hagyjuk kihűlni őket.
Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz fölött, folyamatosan kavargatva 80 °C-ra hevítjük addig, amíg épp hogy sűrűbbé válik a krém. Ekkor levesszük a gőzről és hagyjuk kihűlni. A mascarponét kihabosítjuk a porcukorral, majd folyamatosan verve hozzácsurgatjuk a tejszínt. Ha kész a hab, habverővel belekeverjük a Bailey’s-t és a felmelegített zselatint. Azonnal töltenünk kell a tortát, különben megdermed!
A karamellhez a vajat a cukorral karamellé olvasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Pár percig együtt forraljuk, amíg szépen, egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet kapunk.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA
A tésztákat vízszintesen kettévágjuk. Az elsőt a forma aljába illesztjük. Angolkrémmel vékonyan megkenjük, majd egy kevés Bailey’s hab megy rá. Erre jön a következő tészta, angolkrém és Bailey’s hab. A tetejét tésztával zárjuk. Lenyomkodjuk kicsit a formában, majd a külső gyűrűt leemeljük róla. Egy kenőkéssel annyira simítjuk csak el a szélét, hogy még látszódjon a tészta, de mégis egyenletes legyen.
 A kihűlt karamellt a tetejére csurgatjuk, és pekándióval díszítve tálaljuk.
tojás , vaj , liszt , fehér csokoládé , pekándió , tejszín , sütőpor , vaníliarúd , mascarpone , zselatin , Bailey’s
                    
                
        


