December 10-én a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy mely éttermek kerültek be az étteremkalauz 2024-es kiadásába.
A 2024-es magyar Michelin-kiadvány összesen 78 éttermet ajánl: 34-et Budapesten, 44-et pedig a fővároson kívül. A válogatásban 2 kétcsillagos és 8 egycsillagos étterem szerepel – utóbbiak közül egy most nyerte el az elismerést. Emellett 11 étterem kapott Bib Gourmand minősítést – közülük 4 első alkalommal szerepel a kiadványban, 1 pedig idén kapta meg először az elismerést –, végül bemutatásra kerül 57 kiválasztott étterem, melyek közül 10 szintén első alkalommal szerepel. Green Star elismerést összesen 5 étterem kapott, közülük 1 első alkalommal.
„Örömmel jelentjük be, hogy 14 étterem csatlakozott a Guide magyarországi válogatásához" – emelte ki Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója. „Különösen biztató, hogy közülük 4 Michelin Bib Gourmand minősítéssel mutatkozik be, amely elismeri elköteleződésüket, hogy nagyszerű ételeket kínáljanak jó áron. A 14 új étteremből 5 a fővároson kívüli, amely kiemeli azt a pozitív trendet, hogy a helyi konyhafőnökök a saját városukban vagy településükön működnek, ahelyett, hogy egyszerűen a főváros felé vennék az irányt.
Az idei évben kiemelkedik a válogatásból a Pajta Michelin-csillaggal való díjazása és a Natura Hill fenntarthatóságért tett eredményeinek Green Starral történő elismerése. Az év megnyitása pedig a mályinkai Iszkor, amely külön említést igényel azért, hogy demonstrálta, miről szól a közösségi szellem.
Két Michelin-csillagos éttermek
A csillagot azok az éttermek nyerik el, amelyek kiemelkedő konyhát vezetnek 5 univerzális kritérium szerint: a hozzávalók minősége, az ízek harmóniája, a főzési technikák szintje, a konyhafőnöknek a menün keresztül kifejezett személyisége, és végül, de nem utolsósorban: a konzisztencia a teljes menüsorban és az évek során.
2024-ben a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand egyaránt megtartotta kétcsillagos minősítését.
Egy Michelin-csillagos éttermek
Az őriszentpéteri Pajta, amely tavaly már bemutatásra került a kiadványban, idén egycsillagos minősítést kapott. Kvasznicza Flóra és Ferenc éttermében az étlapok az évszakokkal változnak, és tökéletesen tükrözik a környéket, az őrségi termékeket a történelmi magyar ételekben. A Michelin felügyelőinek kedvencei közé tartozott a polenta mangalica szalonnával, túróval és medvehagymával, a tortellini gombateával és pecorinóval, valamint a feketealma-saláta elődesszert.
A Pajta most csatlakozott a hét másik egycsillagos étteremhez, melyek mind megőrizték minősítésüket. Ezek a budapesti Babel, a Borkonyha Winekitchen, a Costes, az Essencia, a Rumour, és a Salt, valamint az esztergomi 42 Étterem.
Bib Gourmandok
A Bib Gourmand minősítés azokat az éttermeket emeli ki, amelyek jó minőségű ételeket kínálnak jó áron. Most egy, az ajánlóban már korábban szereplő étterem került elismerésre, négy új étterem pedig közvetlenül Bib Gourmand díjjal csatlakozik a kiadványhoz.
A Platán komplexum – amely magába foglal egy hotelt és egy fürdőt – az elbűvölő tatai Platán Bisztró ugyanabban a történelmi környezetben, a tatai vár közelében és az Öreg-tó partján helyezkedik el, mint a két Michelin-csillagos Platán Gourmet. A tömör étlapon a robusztus magyaros ételeket letisztult bisztró stílusú formába öntik, miközben hűek maradnak gyökereikhez. Az inspektorok kedvenc ételei közé tartozott a kacsa csicsókával és szezámmagos kenyérrel, valamint a tökéletes citromos bergamott-torta házi fagylalttal.
Az egykori budapesti Goldberger textilgyárban található Goli arra a becenévre utal, amelyet a helyiek adtak ennek a történelmi épületnek. Kicsi hely, egyszerű terasszal és színes, szűk belsővel, a vendégek a pultnál ülve beszélgethetnek a séfekkel. A Michelin felügyelők itt a vibráló salátákat, a zöldbabot chilivel és citrommal, és a faszénen készült entrecôte-ot tahinival dicsérték.
Az Iszkor a Bükk-hegységben található kis faluban, Mályinkán található. Az egykori kocsma ma egy hangulatos környékbeli étterem. A bőkezűen tálalt, vidéki stílusú ételek az évszakokkal változnak, és az alapanyagok minden részét felhasználják. A tesztelőknek különösen tetszett a mangalica terrine cukkinivel és salátával.
A budapesti N28 Wine and Kitchen csapata részben a Bock Bistró istállóból érkezett. A környezet modern, de az étlapon mindig található tradicionális, magyar elem. A Michelin felügyelőinek kedvencei közé tartozik az ízletes vichyssoise leves, a lédús vaddisznó és a felséges mákos sütemény.
A Szarvason, a Holt-Körös partján található ultramodern Újváros Bisztró egy irodaház földszintjén működik. Az étlapon modern stílusban bemutatott, kifinomult magyar ételek, különlegességként harcsával, valamint magyarországi, uruguayi és ausztrál steakek (Wagyu) szerepelnek. A Michelinnél rajongtak a túrós tésztával és sült szalonnával készült harcsapörköltért, valamint a desszertnek tálalt rigó jancsiért.
A fenti, új Bib Gourmand éttermek csatlakoznak tehát ahhoz a hathoz, amelyek tavaly nyerték el a minősítést: Anyukám Mondta (Encs), Casa Christa (Balatonszőlős), Kistücsok (Balatonszemes), Macok (Eger), Morzsa (Pécs), Sparhelt (Balatonfüred).
Ajánlott éttermek
A kiadvány összesen57 éttermet mutat be az idei évben, közülük 10 most először szerepel a válogatásban:
- Alelí, Budapest
- Bilanx, Budapest
- Cut & Barrel, Budapest
- Füge, Biatorbágy
- KOLLÁZS, Budapest
- SHO TIHANY, Tihany
- Szaletly, Budapest
- Teyföl, Szentendre
- VIRTU, Budapest
- Zazie Bistro, Budapest
Green Star minősítésű éttermek
A Green Star azokat az éttermeket emeli ki a kiadvány kínálatában, amelyek a fenntartható gasztronómiával kapcsolatos gyakorlataik terén az iparág élvonalába tartoznak. Ezek az éttermek olyan étkezési élményeket kínálnak, amelyek ötvözik a kulináris kiválóságot a környezet iránti kiemelkedő elköteleződéssel, és inspirációt jelentenek mind a gasztronómia rajongói, mind a vendéglátóipar egésze számára.
Ebben az évben a minősítést elnyerték:
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Natura Hill, Zebegény – Új
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest
- Villa Kabala, Szigliget
Különdíjak
Míg a Guide kulináris kitüntetéseit egy étterem egészének ítélik oda, addig a különdíjakat olyan kiemelkedő személyek és csapatok kapják, akik végtelen szenvedélyüknek és kiemelkedő készségeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt.
Az idei év nyertesei:
Az év nyitása – Pohner Ádám (mályinkai Iszkor étterem), értékes magyaros ételeiért, melyeket szeretettel és odafigyeléssel készítenek, és ízben és szellemben egyaránt bőkezűek. Élettársával, Lucával rövid idő alatt elnyerték a helyi közösség szívét, és sokféleképpen összehozták őket. Először is létrehoztak egy fenntartható mini ökoszisztémát, ahol a helyiek termékellátással támogatják őket, ami segíti a falubelieket, hogy maguk is megéljenek. Másodszor, helyet biztosítottak a közösségnek a találkozásra szabadtéri mozivetítésekkel, élőzenés rendezvényekkel és karácsonyi vásárral az éves napirend részeként.
Fiatal Chéf Díj – Lendvai Levente (a budapesti VIRTU étteremben) a modern és klasszikus ételek kellemes keverékéért. A mindössze 27 éves Levente már ismeri az ízeket, az egyensúlyt és azt a törődést, amelyre szükség van ahhoz, hogy minden vendégnek valami különlegeset szolgálhasson fel. A minőség a jelszó, Levente ügyes technikája és megfontolt fűszerezése olyan ízletes ételeket eredményez, amelyeket öröm elfogyasztani. A magyaros ízek előtérbe kerülnek olyan ételekben, mint az enyhén füstölt harcsa filé gömbölyű folyami garnélarákkal, krémes írómártással, élénk fűszernövény-olajjal vágva.
Service Award (a legjobb kiszolgálásért) – Lisztes Ivett és a budapesti N28 Wine and Kitchen csapata a kiemelkedő fogadtatásért. Attól a pillanattól kezdve, hogy a vendégek belépnek az ajtón, törzsvendégként kezelik őket, rendkívül meleg és őszinte fogadtatással, amely mosolyt csal mindenki arcára, és megadja az alaphangot az további történésekhez. A csapat törzstagjai az egykori Bock Bisztróból származnak, és a tapasztalataik az újabb tagokon is érződnek. A kiszolgálás mindig professzionális, de ragadós humorral is jár, a vendégek pedig elkerülhetetlenül boldogan távoznak innen.
Sommelier Díj – Székely Mátyás (az esztergomi 42 étteremben) lenyűgözően gondozott borospincéjéért, amelyet a borkedvelők imádni fognak. A 42-ben 2024 márciusában bemutatkozó Mátyás a borkínálatot felújította és saját magáévá tette. Erősen ismeri a témát, és ha úgy érzi, egy adott bor illik egy ételhez, finoman arra ösztönzi a vendégeket, hogy válasszák ki a legjobb párosítást. A megfelelő kérdéseket teszi fel, figyelmesen meghallgatja az étkezők válaszait, szelíd és kedves a hozzáállása. Szenvedélyesen és világosan mutatja be a lehetőségeket, így még a kevésbé tapasztaltak is otthon érzik magukat.
A Michelin Guide Hungary 2024 teljes étteremkínálata elérhető a kalauz weboldalán.