Receptek

Borjúhússal töltött karalábé, korianderrel

Bereznay Tamás receptje

2025. április 7.

4 fej karalábé


só, bors


10 dkg vaj


2 dl tej


1 dl tejszín


1 db citrom


1 kk római kömény



Töltelék hozzávalók:


50 dkg darált borjúhús


2-3 dl tej


1 dl tejszín


15 dkg száraz zsemle vagy pankomorzsa


só, bors


1 csokor petrezselyem


1 csokor koriander


1 db citrom


olívaolaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A karalábék tetejét levágjuk – rajtuk hagyva néhány belső, zsenge levelet –, az aljukra pedig talpat vágunk. A vékonyan meghámozott karalábék belsejét karalábévájóval kivájjuk. 4-5 zsenge levelet alaposan megmosunk és félreteszünk a mártáshoz. A morzsára (vagy apróra vágott zsemlére) annyi tejet öntünk, amennyi ellepi, majd később, ha nem eléggé ázott át, további tejet adunk hozzá. 


Fontos, hogy csakis annyit, amennyit felvesz. Hozzáadjuk a darált húst, a finomra vágott petrezselymet és koriandert, sót és borsot, 1 dl tejszínt, majd alaposan összegyúrjuk. Púposan beletöltjük a kivájt karalábékba, és lapos sütőtálba tesszük. Az esetleg megmaradt húsból gombócokat készítünk és a karalábék mellé tesszük.


180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.


A karalábék belsejét a római köménnyel, a vajon kis lángon megpároljuk, felöntjük tejjel, tejszínnel, és fedő alatt puhára főzzük, közben az elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk. Krémesre pürésítjük, sóval és citromlével ízesítjük. A félretett leveleket rövid metéltre vágjuk és a forró mártásba keverjük. A karalábék sapkáját forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 3 percig főzzük.


Tálalásnál a mártásba ültetjük a töltött karalábékat, lefedjük a tetejükkel, citromhéjat reszelünk rájuk, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.

karalábé , bárány , borjúhús , darált borjúhús , koriander

Kapcsolódó cikkek