Receptek

Karácsonyi klasszikus: a Fatörzs

Auguszt Ibolya receptje

2020. december 16.

Hozzávalók a piskótához:

  • 60 g tojássárgája (3 db)
  • 10 g tojásfehérje (1/2 db)
  • 110 g cukor
  • 25 g tej
  • 40 g vaj
  • 125 g liszt
  • 5 g sütőpor

Hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:

  • 500 g vaj
  • 90 g tejszín
  • 60 g kakaó (22-24% zsírtartalmú)
  • 10 g méz
  • 360 g cukor

Hozzávalók az unicumos szilvához:

  • 250 g aszalt szilva
  • 200 g Unicum
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A FATÖRZS, vagy ahogyan Franciaországban nevezik, buche de noël igazi karácsonyi sütemény, amelynek hagyományos változata csokoládés vajkrémmel készül, és gyakran apró fenyőfa vagy más cukordíszekkel dekorálják. A francia változat, ami Magyarországon is elterjedt, külsőre tényleg fatörzsre emlékeztet, míg a német változat, a Baumkuchen, ami az Ínyesmesternél fatörzs néven szerepel, egy sok rétegből álló torta, amelynek belseje a fák évgyűrűire utal. 

ELKÉSZÍTÉSE:
1.  A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a fehérjét habbá verjük (ne nagyon keményre).
A lisztet a sütőporral leszitáljuk. A vajat a tejjel felmelegítjük, hogy a vaj elolvadjon (inkább langyos legyen, mint meleg). Amikor a tojások habosak, összekeverjük, és a lisztet óvatosan beleforgatjuk, majd a vajas tejet is elkeverjük benne. Sütőpapírra öntjük, és 180 °C-os sütőben kisütjük. Még forrón átfordítjuk egy másik papírra.

2.  A tejszínt, a mézet, a cukrot és a vaj egyharmadát a kakaóval felfőzzük. Amikor lehűlt, de még nem teljesen hideg, a maradék vajjal habosra keverjük.

3.  A jó száraz aszalt szilvát legalább három napig áztatjuk a – lehetőleg szilvás – Unicumban.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA

A kihűlt piskótalapról lehúzzuk a papírt, de alatta hagyjuk, mert később abba tekerjük bele.
A piskótalapot megkenjük a csokikrém kétharmadával (azt az oldalát, ami a papír felé volt).
A lecsöpögtetett aszalt szilvát egyenletesen elosztjuk a felületen. Óvatosan felgöngyölítjük, és a papírba csavarva hűtőszekrénybe tesszük.
Ha jól megdermedt, kivesszük a papírból és bekenjük a maradék csokoládékrémmel, fatörzs mintázatot készítünk rá recés vagy fésűs habkártyával, majd újradermesztjük, és ízlés szerint vagy az ízesítéséhez hasonló hozzávalókkal – például marcipánnal vagy cukrozott gyümölcsökkel – díszítjük.


tojás , tej , vaj , liszt , sütőpor , tejszín , kakaó , méz , aszalt szilva , Unicum

További receptek

Kapcsolódó cikkek