Hírek

Kitzinger Szonja-Méhész Zsuzsa

2025. április 8.

Debrecen legjobb éttermei , Debrecen

Április 11-e Debrecen város napja. Ezen a napon azt ünnepli a város, hogy I. Lipót magyar király 1693. április 11-én adományozta Debrecennek azt a kiváltságlevelet, ami Debrecent szabad királyi várossá nyilvánította. A város napja alkalmából idén is több helyszínen ünneplik az eseményt városszerte. Mi, most azt mutatjuk meg, hol érdemes enni, ha valaki megéhezik a helyszínen.


Ehhez a Magyar Konyha áprilisi lapszámához csomagolt Top10 Gasztrotúra kiadványunkat hívjuk segítségül. Ebben a kiskönyvben 10 desztináció 10 legjobb gasztrohelyét ajánljuk, Debrecen környékéről is. Lássuk 3 saját kedvencünket Debrecenből és környékéről.




Magyarország második legnagyobb városa nagy szeletet kanyarít a népszerűség tortájából, s ezt számos látnivalóján, pezsgő kulturális életén és az utóbbi évek remek turisztikai marketingjén kívül annak is köszönheti, hogy a meglévő, hagyományos éttermei és cukrászdái mellett sorra nyíltak az új pékségek, bisztrók, specialty kávézók és egyéb, megállásra késztető helyek. Ha olyan úti célt keresünk, ahol a pezsgő városi élet és a természeti csodák tökéletes harmóniában találkoznak, Debrecen és környéke remek választás! Minden vidéki várost fiatalon tart, ha van egyeteme – ez Debrecenre fokozottan igaz, érezhető itt egyfajta üde, energikus hangulat. A cívisváros egyaránt élvezhető kisebb és nagyobb gyerekekkel, lehet úti célja baráti kirándulásnak, a nyugodt erőt képviselők Hajdúszoboszló gyógyvizeit élvezhetik, de az Alföld fürdővárosa a wellness és az aquaparkok fiatalabb kedvelőinek is sokat tud adni. A külföldieket és a természet iránt rajongókat a világörökségi listán szereplő Hortobágyi Nemzeti Park változatos programjai vonzzák. A végtelen puszta, a híres Kilenclyukú híd, a gulyások és csikósok bemutatója, a madárrezervátum felejthetetlen élmény. Debrecen Szabó Magda, Nyilas Misi, Csokonai és a Tankcsapda otthona, változatos programokat kínál egész évben. Kötelező kör a belváros, a nagyerdei séta, a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája és a MODEM kortárs kiállításai is.


Jardin Cukrászda


Debrecen, Rózsa u. 2.


jardin.hu


Modern, francia stílusú desszerteket készítő cukrászda Debrecen belvárosában. Ez a tömör összefoglaló nem árulja el, hogy a város első újhullámos cukrászdája egy közgazdász karrierváltó álma, amely a város egyik kedvenc találkozóhelyévé vált. Májer Erika olthatatlan lelkesedése a sütemények iránt kezdetben hobbinak tűnt, a pandémia alatti cukrászdanyitás pedig merész ötletnek. Főleg, hogy hasonló sem létezett addig ehhez a különleges, szemet is gyönyörködtető eclaireket, tarte-okat, macaronokat és egyéb, könnyeden elegáns, de karakteres édességeket ontó helyhez. Erikának fontos, hogy folyamatosan valami újat és meglepőt kínáljon a hozzá betérőknek, akik hamar megkedvelték, így gyorsan ki is nőtte eredeti helyét. A sütemények mellett a frissen készített szendvicseket is érdemes megkóstolni, a saját készítésű croissant-ba vagy bagelbe töltött hummuszos, sült padlizsános, pácolt tojásos azonnali ismétlésért kiált. A vendégeket már a régi városháza megújult épületében várják, melynek kreatív és részletgazdag belső terét Szakály János debreceni belsőépítész álmodta meg. A Jardin teljesen hozzánőtt Debrecenhez, de bármelyik világvárosban megállná a helyét.



Csakhal Bisztró


Debrecen, Pesti u. 2.

csakhal.hu

Minden halimádó lakjon jól! Ez a jelmondata Debrecen első és máig egyetlen halra specializálódott éttermének, amely ma már két helyszínen várja kimondottan halas fogásokkal a vendégeket: ott vannak a Nagyerdőn és a belvárosban is. Leszámítva az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőt, Debrecen nem az a kimondott vízi nagyhatalom. A Csakhal tulajdonosai azonban sokat utaznak, és olyankor kifejezetten a haléttermeket keresik. Mivel otthon ilyet nem találtak, nyitottak egyet. Az egészben sült, mindig friss halak állandó szereplői az étlapnak, de a remek előételként vagy főételként is helytálló haltepertő is megtalálható a Csakhalban – igazi különlegességnek számít, és nagyon népszerű, akárcsak a halászlé. Csak a fűszerkeverékek összetételét ne kérdezze senki, mert az titkos. Szerencsére a tulajdonosok is szeretik a halat, és szeretnek új vizekre is evezni – így folyamatosan kísérleteznek újabb és újabb ételekkel, amelyek a street food szellemiségében születnek, izgalmas, új ízeket hoznak, ráadásul könnyen is fogyaszthatók. Figyelnek az alapanyagok minőségére, és megválogatják, kivel állnak szóba, már ami a beszerzést illeti. A lehető legjobb halas élményre számíthatunk, ha kipróbáljuk a Csakhal Bisztrót.




Mirage Étterem


Hajdúszoboszló, József Attila u. 5-7. (Hotel Délibáb)


mirage-etterem.hu/


Van-e élet a rántott húson túl? A válasz határozottan igen, a hajdúszoboszlói Mirage Étterem fő specialitása ugyanis a steak, amit sokféleképpen készítenek. Jelenleg háromféle hússal dolgoznak – angussal, charolais-val és wagyuval, ezek faszenes Josper kemencében sülnek, ami a szabadtéri grillezés élményét adja éttermi körülmények között. A steakek mellett természetesen akad itt más is: pizza, lazac, fogas, szűz, kacsa és borjú bécsi. A tatár bifszteket füstölögve viszik az asztalhoz, a racka birkából készült gulyásleves a külföldi vendégek kedvence. Izgalmas desszert a rántott tarhonya passiógyümölccsel és fehér csokival.   




További Debrecen környéki tippekért keresse a magyar Konyha magazin április számát az újságárusoknál! Ettől a magazintól a szellem is jóllakik!






Kapcsolódó cikkek