Hírek

Magyar Konyha

2024. szeptember 4.

budapest borfesztivál , budapest , georgia , hachapuri , programajánló

Georgiában már évezredekkel ezelőtt narancsborokat készítettek, igaz akkor és ott még nem tudtak erről. Ma ezekért rajong a borvilág, de nem csak a Kaukázus testes fehérborai, hanem hinkali és hachapuri is kóstolható lesz a Budapest Borfesztiválon.

Georgia mutathatja be díszvendégként borait a 33. Budapest Borfesztiválon, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket szeptember 12. és 15. között a Budavári Palota teraszain.

A kaukázusi ország, régészeti kutatások szerint nyolcezer éves borkultúrával rendelkezik, és a ma narancsborként ismert borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok őshazájaként tekint rá a világ. Aki ezeket, és más georgiai borokat szeretne kóstolni, minden nap a borrégió hazai szakértője tart majd előadást ebben a témában.


Kaukázusi, indiai és tajvani ételek


A világ egy legdinamikusabban fejlődő borrégiójának megismerésén túl pedig a Georgia különböző tájegységeire jellemző gasztronómia is bemutatkozik a rendezvényen: a látogatók olyan ételeket ismerhetnek meg, mint a hachapuri, a húsos batyu (hinkali), a tradicionális sajtos lepény (imeruli), valamint a grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi) is.




A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra: a közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túl különböző - többek között indiai, francia, valamint tajvani - konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni. A hazai ízek és az egzotikus konyhák kedvelői a Borfesztiválon többek között osztrigát, olasz és spanyol sonkákat, prémium burgereket, helyben sütött császármorzsát, csokoládékülönlegességeket és bonbonokat is fogyaszthatnak.


Felfedezésre váró borremekek


A rendezvényen a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Az idei Borfesztiválon közülük a Hunyadi udvaron a szekszárdi Garai Pincészet, a mátrai Palik Pincészet, a kunsági Strázsahegyi Borház, valamint a tokaji Tokaj-Portius Pincészet mutatkozik be.




A fesztivált zenei programok is színesítik, továbbá a SPAR Borstand idén is különleges italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés részeként, szeptember 14-én a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről.

Az esemény látogatói idén is játékos környezetben tesztelhetik és fejleszthetik bortudásukat a VinAgora Interaktív Bortéren a Csikós udvarban felállított sátornál, valamint a szakmai programokat bővítve a pop-up borkóstolókon 18 borász kalauzolja végig a nagyközönséget.

Saját food truckkal is részt vesz a rendezvényen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mely a hagyományokhoz híven idén is Budapest Borfesztivál által meghirdetett Jótékonysági Borárverés kedvezményezettje lesz.

A Budapest Borfesztivál részletes programja ezen a linken található meg.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló