Hírek

Knap Gábor

2024. július 25.

kávé , csokoládé , alternatív élelmiszer , kakaó , kávétermesztés

Több mint száz éve a háborús hiánygazdaság hívta életre, mára viszont leginkább a klímaváltozás az oka a kávémentes kávé és a különféle hamis csokik terjedésének. A maláta és a cikória a múlt, jöhet a csicseriborsó és a rizs?

Az amerikai Voyage Foods célkitűzése, hogy megalkossa a világ légnépszerűbb ételeinek és italainak jövőálló alternatíváit. Eddigi legsikeresebb húzásuk a mogyorómentes mogyoróvaj volt, amely az USA-ban már kapható a Walmart üzletekben. Legfrissebb újításuk a kávébab nélküli kávé, amely azonban túllép az eddig megszokott pótkávékon.

A maláta és a cikória, sőt ínséges időkben a pörkölt makk használata régóta ismer kávépótló, a Voyage alternatívája azonban pörkölt csicseriborsóból és rizshéjból készül, ráadásul a hagyományos kávéhoz hasonló koffeinszintet is mutat. Utóbbit zöld teából származó koffein felhasználásával oldották meg. A Vegocomist híre szerint mindezek mellett több mint 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos kávé.

Piacra dobtak belőle őrölt-pörkölt változatot, de kapható instant, folyékony, sőt koncentrátum formában, és persze koffeinmentesen is.




Kifejlesztését és bevezetését leginkább az motiválta, hogy a robusta kávébab ára a világpiacon idén 63 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, amelynek hátterében leginkább a klímaváltozás áll. Csökken ugyanis a Földön a kávébab termesztésére alkalmas területek mennyisége, ha pedig a termelők próbálják növelni a kávé előállításához szükséges földek méretét, trópusi erdőket kell kiirtaniuk, amely további környezeti problémákhoz vezet.


Az alternatív csokik már a spájzban vannak


Ugyancsak alternatív megoldások után kutat a csokoládéipar is. A Magyar Édességgyártók Szövetségének július eleji sajtóbeszélgetésén elhangzott, hogy a világ kakaótermelése is válságban van: a kakaónövények 50 százalékát a klímaváltozás fenyegeti, miközben egy kilogramm kakaó előállításához 24 ezer liter (!) víz szükséges.

A kakaó egyre drágább, és ugyancsak ismerjük a történelemből, mi történik ilyenkor – elég, ha csak a nugát készítményekre gondolunk.




A szövetség beszélgetésén bemutatkozott egy német startup, a Planet A Foods, amely ChoViva néven fejlesztett „csokit”, helyi termesztésű, száz százalékban természetes alapanyagokból: zabból és napraforgómagból. A magokat kakaóbabhoz hasonlóan fermentálják és pörkölik. Az új termék szénlábnyoma 90 százalékkal, vízfelhasználása 94 százalékkal kisebb, mint a csokoládégyártásé.

Az alternatív csokik és kávék előállításában utazó cégek különféle fókuszcsoportos teszteken kóstoltatják új termékeiket. Állításuk szerint ezeken a fogyasztók nyitottak az újdonságok iránt, sőt ízlenek nekik az alternatívák. A jelek szerint könnyen előfordulhat, hogy a nagyközönség hamarabb ismerkedhet meg a „csicseriborsókávéval” és a „szotyicsokival”, mint gondolnánk.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló