Száraz Zsuzsanna receptje
2025. május 17.Tészta:
150 g búzaliszt
50 g csicseriborsóliszt
120 g jó minőségű margarinhidegen
só
4-6 ek jéghideg víz
Töltelék :
2 ek csicseriborsóliszt
200 g tofu
100 g vegán görög sajt
3-4 ek növényi tej
300-350 g kucsmagomba
fél csokor medvehagyma, egy marék spenót vagy más zöld
1-2 ek szójaszósz
1-2 ek olívaolaj
egy kisebb hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
Tegyük keverőtálba a tészta összes hozzávalóját a víz kivételével, és morzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, közben adagoljunk hozzá annyi jeges vizet, hogy összeálljon.
Pihentessük fél órát a hűtőben, közben tisztítsuk meg és daraboljuk fel a kucsmagombát. Az olívaolajon, nagy lángon pirítsuk meg a vékonyra szeletelt hagymát és az apróra vágott fokhagymát. Tegyük hozzá a gombát, ízesítsük sóval, borssal, szójaszósszal. Pár perc után vegyük le a lángról, forgassuk bele a felcsíkozott medvehagymát vagy spenótot is, és hagyjuk kicsit hűlni.
Turmixoljuk le a tofut a vegán sajttal, a csicseriborsóliszttel és 3-4 evőkanál növényi tejjel, sózzuk-borsozzuk. Nyújtsuk kb. 2 milliméter vastagra a tésztát. Kenjük ki kókuszolajjal és lisztezzük a formát vagy formákat, majd béleljük ki a tésztával, majdszurkáljunk meg villával.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 5 percig „vakon” (azaz üresen, pl. valamilyen száraz hüvelyessel lesúlyozva). Forgassuk össze a tofus masszát és a pirított gombát, kanalazzuk a formákba, rendezgessünk a tetejére kucsmagombaszeleteket (akár vegán sajtot is tehetünk rá), és tegyük vissza a sütőbe körülbelül fél órára.
Tudta?
A hagyományos quiche tojással és sok tejtermékkel készül, azonban meglepően egyszerű ízletes változatot --kreálni állati eredetű alapanyagok nélkül is. A gomba és a spenót klasszikus quiche-töltelékek, de mángolddal vagy medvehagymával is különlegessé tehetjük a kucsmagombás vegán quiche-t. Ezekből az alapanyagokból kb. egy 30 cm átmérőjű vagy 6 db muffinméretű quiche születik.