Receptek

Tiszai halászlé

Pataky Péter receptje

2025. október 15.
  • 600 g harcsafilé
  • 1 db kisebb ponty
  • kb. 1 kg apró hal vegyesen (keszeg, kárász, garda stb.)
  • 4 db (kb. 400 g) vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek finomra őrölt fűszer paprika
  • 1 db zöldpaprika (opcionális)
  • 1 db érett paradicsom
  • 1 db erős paprika vagy
  • 3-4 db cseresznyepaprika


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük. Falatnyi darabokra vágjuk, és a bőrös oldalával lefelé a húsát bőrig beirdaljuk gyufaszálnyi sűrűségben, majd besózzuk. A harcsát is falatokra vágjuk, és szintén besózzuk. A pontygerincet és fejet, valamint – ha tudunk szerezni – az apróhalat betesszük egy legalább 10 literes bográcsba vagy fazékba, és felöntjük 4-5 liter vízzel (el fogjuk főzni a víz több mint felét). Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, a felaprított paprikát és a meghámozott paradicsomot. Egy órán át főzzük lobogó tűzön, és amikor felforrt, hozzá adjuk a fűszerpaprikát is.

Ha kész, egy szűrőn átszűrjük, a levét alaposan kinyomkodjuk, de nem passzírozzuk! A leszűrt levet visszatesszük a tűzhelyre, felforraljuk és beletesszük a halfiléket. Egyet forr és már el is zárhatjuk, hiszen a hal 40-50 fokon is megfő. Tálalás előtt még egyszer ellenőrizzük a sósságát, ha kell, sózzuk. Adjunk hozzá ropogós héjú kovászos kenyeret és csípős paprikát! Ha a Horgonyzó halászlevet szeretnénk elkészíteni, akkor csak harcsával dolgozunk. A harcsaszeleteket paprikás lisztben kisütjük, és így adjuk a halászléhez


halászlé

Kapcsolódó cikkek