Valoryz Market receptje
2025. szeptember 24.Laktóz- és gluténmentes
Hal:
- 800 g tengeri süllő - filé
- 70 ml repceolaj
- 12 g só
Rizs:
- 400 ml víz
- 200 g rizs (bio)
- 50 g teriyaki szósz
- 40 g tisztított vaj
- 3 g só Garniture
- 40 g cékla
- 40 g bébicukkini (sárga)
- 40 g hónapos retek
- 40 g sárgarépa
- 40 g retek-mikrozöldség
- 30 g kaprigyümölcs
- 2 szál újhagyma
Mézes citrus vinaigrette:
- 50 ml szőlőmagolaj
- 40 ml olívaolaj
- 30 g akácméz
- 15 ml citrom (leve)
- 15 ml lime (leve)
Hal: Egy teflon serpenyőben hevítsd fel a repceolajat, és tedd bele a halfilét alul a bőrös felével, majd sózd meg. Közepes lángon, forgatás nélkül süsd így a halat két-három percig.
Rizs: A rizst kétszer-háromszor mosd át, tedd bele egy fazékba, öntsd fel forró vízzel és sózd meg. Forrald fel újra, fedd le, kapcsold ki a tűzelyet; húsz perc alatt elkészül. Miután kihűlt a rizs, formázz korongot belőle és egy teflon edényben, tisztított vajon süsd ropogósra az alját. Mikor elkészült, kend meg a teriyaki szósszal.
Garniture: A kapribogyó kivételével a zöldségeket szeleteld vékonyra és áztasd jegyes vízbe.
Vinaigrette: A mézet, a citrom és a lime levét egy magas falú edényben turmixold össze, és miközben megy a gép, az előre összekevert szőlő- és olívaolaj ból óvatosan folyatva öntsd hozzá annyit, hogy szép sűrű vinaigrette-et kapj.
Tálalás: Tedd tányérra a teriyakis pirított rizskorongot és fektesd rá a megsült halat bőrrel felfelé. A friss, szeletelt zöldségeket tedd a halra, majd csepegtesd rá a vinaigrette-et.