Csizmazia László a Menza étterem séfjének receptje
2025. május 7.4 szelet főtt marhahús
A meggymártáshoz:
2 dl víz
4-6 db szegfűszeg
1-2 rúd egész fahéj
30 dkg meggy
3-4 ek kristálycukor
1 ek citromlé
½ kk só
A habaráshoz:
1 púpozott ek liszt
20 dkg tejföl
2 dl víz
A főtt burgonyához:
1 kg burgonya
1-1,5 l víz (a burgonyát teljesen lepje el)
2 tk só
A vizet a szegfűszeggel és a fahéjjal 10 percig főzzük, majd a fűszereket egy szűrővel a vízből kivesszük, a meggyet, a cukrot, a citromlevet és a sót beletesszük, felforraljuk.
Közben a habarást elkészítjük. A lisztet a tejföllel simára keverjük. A vízzel felöntjük, egy kevés forró levet hozzászedünk, és simára dolgozzuk. Az egészet a meggyes alaphoz öntjük, állandó kevergetés mellett felforraljuk és 5-6 percig főzzük.
A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, a vízzel felöntjük, a sót hozzáadjuk, és 20-25 perc alatt puhára főzzük.
A húst kevés húslevesben felforrósítjuk, majd tányérra tesszük, a mártásból merünk rá, és mellé adjuk a sós vízben főtt burgonyát.
menza , menzaklasszikus , meggymártás , meggyszósz , főtt marha