A lecsó nemcsak a magyar konyha ikonikus étele, hanem szinte minden közép- és dél-európai nép asztalán megtalálható valamilyen változatban. Paprika, paradicsom és hagyma alapú zöldségragu voltaképpen a balkáni ajvár, a francia ratatouille, az andalúz pisto és a török menemen is. Minden nép hozzáadja a maga fűszereit, hagyományait és kiegészítőit. Ami közös, az a nyári zöldségek frissessége. Öt szuper, lecsó alapú receptet mutatunk a szezon közepén, amelyeket kár lenne kihagyni!
Tojásos lecsó bivalykolbásszal
Nagy Attila tojásos lecsójának paprikái sütőben készülnek, a szalagokra vágott zöldségek pedig nagyszerűen mutatnak a külön készített omlettel.
Gyuvecs, azaz a ráclecsó
Gyulavári Tamás sertésszűzzel indít, grillezett paprikából készít krémet hozzá, és a hagymás-padlizsános rizottó is fontos szerepet kap!
Ratatouille
Talán senkinek nem kell bemutatni a gyakran francia lecsónak nevezett ratatouille-t! Úgy néz ki a legjobban, ha minél színesebb paparikákból készül! Fontos az érett padlizsán és a cukkini is! Lutz Lajos receptje.
Lecsóval töltött padlizsán konfitált marhapofacsíkokkal
Látványos étel, amelyben Tivadar György padlizsánban tálalja a marhapofát, és a jó, füstölt szalonnás alapon készült lecsót.
Padlizsános lecsó tejfölös, kovászos lepénnyel
A legjobb nyári street food lehetne Jahni Lászó gazdag, padlizsános lecsója, hiszen nagyszerű és praktikus körítést ad neki a lepény!