Receptek

Zserbó

Andrész Zoltán receptje

2020. július 29.

(45 szelethez)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 900 g liszt
  • 450 g vaj
  • 150 g Koronás Porcukor
  • 75 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 5 dl tejszín
  • csipet só

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 500 g darált dió
  • 250 g Koronás Porcukor
  • 1 rúd vanília magja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • baracklekvár (házi készítésű)

MÁZ
HOZZÁVALÓK:

  • 300 g étcsokoládé (min. 50%-os)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél óráig pihentetjük. A töltelék hozzávalóit szárazon összekeverjük.



Kinyújtjuk az első tésztát, megkenjük baracklekvárral, majd a töltelék felét egyenletesen rászórjuk.



Kinyújtjuk a második tésztát, rátesszük, ezt is megkenjük baracklekvárral, rátesszük a maradék diótölteléket.



Erre jön a harmadik tészta, amit villával megszurkálunk.

Szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, majd 180 °C-os sütőben 40-45 percig sütjük.

Még forrón nyújtófával óvatosan átmegyünk rajta, hogy egyenletes legyen. Amikor kihűlt, ráteszünk egy másik tepsit, megfordítjuk, hogy az a fele legyen felül, amin sült, így egyenletes lesz. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és egyenletesen a tésztára kenjük.





ANDRÉSZ ZOLTÁN
Egy cukrászda, ahol mindig van Esterházy, dobostorta, rigójancsi. Egy hely, ahol a klasszikus sütemények jó alapanyagokból készülnek, hagyományos receptek alapján. Ahol a krémes gyerekkori emlékeket idéz és a fagyi friss gyümölcsből készül.

Biatorbágy főutcáján könnyen megtalálható az Andrész cukrászda, a családi cukrászműhely, Andrész Zoltán cukrász és testvére, Edit irányítása alatt.

Nagypapájuk híres biatorbágyi pék volt, a zsemlét még mindig az ő receptje alapján készítik. Édesanyjuk minden hétvégén sütött, diótortát, almatortát, buktát vagy meggyes piskótát. Zoltán a Nádori és az Osváth cukrászdában, Németországban és Belgiumban tanulta a mesterséget, majd édesapjuk javaslatára 22 évvel ezelőtt megnyitották a biatorbágyi cukrászdát.

Azóta belga csokoládékurzuson és olasz fagylaltkészítő tanfolyamon is járt. A magyar cukrász sajátossága az, hogy mindent készít: sósat, édeset, fagylaltot és csokoládét is, vallja Zoltán, aki karácsonyra hagyományos zserbószeletet készített a Magyar Konyha olvasói számára.

csokoládé , lekvár , dió , liszt , vaj , porcukor , élesztő , tojás , tejszín , vaníliarúd , sárgabaracklekvár , citrom héja , étcsokoládé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra