Receptek

Golden Peacock: a tokaji alapokon nyugvó koktél

Nagy Balázs a Duchess Bár koktélmestere receptje

2025. december 17.


Az ünnepi időszak hagyományosan a különleges ízek és kivételes italok ideje. Ilyenkor kerülnek elő a nemes borok, a gazdag, édes karakterek, az ünnepi aromák. Kevés borvidék testesíti meg mindezt olyan tökéletesen, mint Tokaj.

Az elmúlt években világszerte megfigyelhető trend, hogy a prémium borok és édesborok egyre gyakrabban jelennek meg koktélokban. Bár a Tokaji Aszút is elsősorban bor formájában fogyasztjuk, a kortárs mixológia egyre bátrabban nyúl ehhez a különleges alapanyaghoz.

A Matild Plaota tetején található The Duchess Rooftop Bar is így tesz. Ünnepi kínálatuk egyik kiemelt darabja a Golden Peacock. A koktél a dél-amerikai eredetű Pisco Capel Reservado eleganciáját ötvözi a Sauska 5 Puttonyos Tokaji Aszú gazdagságával, mindezt birspürével, hársmézzel, lime-mal és egy selymes tejtextúrával kiegészítve. 




Hozzávalók:


• 45 ml Pisco Capel Reservado


• 30 ml birspüré


• 20 ml Sauska 5 puttonyos Tokaji Aszú


• 25 ml friss lime-lé


• 15 ml hársméz


• 20 ml laktózmentes tej


• 30 ml víz



ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű


A koktél alapját birsalma-püré vagy 100%-os birsalmalé adja. Ezt egy keverőpohárban vagy kisebb tálban a receptben megadott arányok szerint összekeverjük. A shiso levelet finomra aprítjuk, majd a tej és az aszú kivételével minden hozzávalóval együtt a keverékhez adjuk.


A következő lépés a klarifikálás. Ennek lényege, hogy a megadott mennyiségű tejre lassan ráöntjük a már előkészített keveréket. A tej fehérjéi (kazein) a keverék citromsavtartalmára kicsapódnak, így szétválnak a zavaros részecskék, és létrejön egy tisztább italalap. Ezután a keveréket kávéfilteren (legalább 15–30 mikronos szűrőn) lassan átcsepegtetjük. A folyamat végére egy áttetsző, színanyagoktól megtisztított, mégis a tej krémes ízvilágát hordozó italt kapunk.


Tálalás előtt az aszút a kész koktélhoz adjuk, amitől az ital finoman borostyánsárga árnyalatot és gazdag, rétegzett ízprofilt kap.


A díszítéshez a szőlőszemeket először pálcikára felszúrva lefagyasztjuk, majd forró csokoládészirupba mártjuk, végül robbanócukorral szórjuk meg. Ez játékos, textúrákban gazdag kiegészítője a koktélnak.





tokaji aszú koktél , koktél , karácsony , ünnepi koktél

További receptek

Kapcsolódó cikkek