Magyar Konyha főzőiskola

Nábelek Zsófia

2020. december 13.

lisztmentes , gluténmentes , desszert , sütemény , karácsony , csokoládé , mák , narancs , recept

A bejglit vagy a zserbót, de még a mákos gubát is biztos el lehet készíteni jól gluténmentes lisztekből, de nézzük, melyek azok a desszertek, amik tökéletesek lehetnek az ünnepekre - helyettesítés és trükközés nélkül.

Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető az alábbi csokoládés keksz, amit bátran lehet fűszerezni, dúsítani apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel, de önmagában is remek: sötét, ragacsos, a széleken ropogós, nagyon mélyen csokoládés sütemény, aminek a karácsonyi süteményes dobozban is jó helye lesz.

Ragacsos csokoládés keksz

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 180 g porcukor
  • 50 g kakaópor
  • 1 tk só
  • 1 tojásfehérje
  • 1 egész tojás
  • 55 g 60%-os étcsokoládé
  • 1 kk instant kávépor (elhagyható)
  • Fél narancs héja (elhagyható)

A porcukrot, kávéport, sót és kakaóport habverővel csomómentesre keverjük, ilyenkor adhatunk hozzá fűszereket: fahéj, tonkabab, kardamom, narancshéj, gyömbér, de nem kell szigorúan a karácsonyi vonalon mozogni, jól megy hozzá egy mokkáskanál nagyon apróra vágott friss rozmaring, liofilizált málna (vagy más gyümölcsök), lehet bátran kísérletezni.

A tojást és a fehérjét teljesen simára keverjük, majd a szárazanyagokhoz adjuk és simára dolgozzuk,

ez eltart néhány percig, végül hozzáforgatjuk az apróra darabolt csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsire osztjuk (egy evőkanál massza = egy keksz), hagyjunk a halmok között 3-4 cm távolságot. 175 °C-ra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, amíg a kekszek felszíne fényes és puffadt lesz. Kihűlés közben a kekszek kicsit összeesnek, de ez normális. Ennyi sütési idővel belül szaftos-ragacsosak lesznek, de aki ropogósan szeretné, süsse két perccel tovább.


Egy fokkal összetettebb desszert a mákos clafoutis krémsajtos réteggel, de jól előkészíthető, így biztosan nem fog sok időt követelni a konyhában. Az alapkrémet (ami egy egyszerű cukrászkrém) 3 nappal előre is elkészíthetjük, de fontos, hogy felhasználáskor hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, különben összeugrasztja a szobahőmérsékletű, puha vajat. A kikevert mákos masszát 1-2 napig tárolhatjuk hűtőben, sütés előtt viszont ki kell habosítani. A kisült clafoutis pedig jól lefóliázva egy hétig eláll hűtőben, szóval összességében sok kis lépéssel segíthetünk magunkon az előkészületekkel.

A clafoutis (klafuti) klasszikus francia édesség. Könnyű, sodó jellegű tésztából és magozatlan fekete cseresznyéből készítik: a cseresznye magja ízt ad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen. A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amit sokféleképpen lehet variálni.


Mákos clafoutis

Hozzávalók az alapkrémhez

  • 60 g tej
  • 15 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet só
  • Fél citrom héja

A hozzávalókat egy lábasba mérjük és alacsony lángon, habverővel folyamatosan keverve főzzük sűrűre - ez néhány perc alatt megvan. Öntsük át egy tálba és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Hozzávalók a mákos clafoutis-hoz (18 cm-es formához)

  • 1 adag alapkrém
  • 100 g puha vaj
  • 100 g darált mák
  • 50 g porcukor
  • 5 g keményítő
  • 2,5 g só
  • 1 egész tojás

A vajat, az alapkrémet és a sót világosra habosítjuk. Hozzáadjuk a mákot, porcukrot és a keményítőt, még két percig habosítjuk, végül hozzáadjuk az egész tojást és alaposan elkeverjük a krémben. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 165 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük - akkor jó, ha már nem remegős, de a tapintása puha, semmiképpen sem száraz. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Hagyhatjuk szobahőmérsékleten két napig (így krémes, puha marad), hűtőben egy hétig eláll (ilyenkor keményebb lesz az állaga), de le is fagyasztható, úgy egy hónapig eltartható.


Hozzávalók a krémsajt réteghez

  • 80 g kristálycukor
  • 140 g tejszín
  • 1 csipet só
  • 225 g krémsajt
  • 30 g apróra vágott kandírozott narancshéj

A jól behűtött tejszínt a kristálycukorral és a sóval először két percig alacsony fokozaton keverjük kézi mixerrel (vagy habverővel), majd nem túl kemény habbá verjük. 3-4 részletben hozzáadjuk a krémsajtot és a narancshéjat is, addig keverjük, amíg selymes krémet kapunk. Nyomjuk habzsákból vagy simítsuk spatulával a teljesen kihűtött mákos alapra.

A mákos clafoutis egy éttermi változatát itt találja, elég csak elhagyni mellőle a mákmorzsát és máris gluténmentes a desszert. Ha szeretik a mákot, próbálják ki Kerekes Sándor körtés-mákos süteményét, ezt is sokféleképpen lehet variálni, a belereszelt körtétől pedig elképesztően puha, szaftos lesz a desszert.

Pillanatok alatt össze lehet dobni egy panna cottát, aminél nem kell megállni az egyszerű (de amúgy csodálatos) vaníliás változatnál, próbálják ki kecsketejjel, és használjanak bátran fűszereket hozzá, a tetejére szórt pirított olajakkal pedig remekül fel lehet dobni a remegős krémet.


Összetett, de látványos desszert Bicsár Vivien kókuszos panna cottája tápiókával, hasonló ízvilágú Laki Zsombor kókuszos tápiókája maracujakrémmel. Ha már pohárdesszert, a csokoládé mousse kihagyhatatlan, amit nagyjából fél óra alatt el lehet készíteni, és biztos sikert arat, de egy még egyszerűbb és körülbelül öt perc alatt összedobható desszert a nutella mousse, ami egy kanál narancslekvárral vagy málnaöntettel egyszerű, de tökéletes befejezés lehet.


Nagyot lehet villantani egy izgalmas pavlovával, Litauszki Zsolt receptje gránátalmával és tokaji aszúval készül, ez a változat pedig görög joghurttal és bogyós gyümölcsökkel, utóbbit persze inkább más, szezonális gyümölcsökre érdemes cserélni, a passiógyümölcs, gránátalma, mangó is jól illenek hozzá, de akár egy-két reszelésnyi lime-héj is felfrissíti az édességet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra