Charles Dickensnek hála a karácsonyi ünnepkör lakomáinak Magyarországon is része a pulykaevés. Még mondja valaki, hogy az irodalomnak nincs hatása a gasztronómiára! Írásunkban könnyen elkészíthető partifalatokkal készültünk. Alapanyagul a Gallio prémium pulykahúsát használtuk, amely meglepően jól szerepelt burgerhúsként is. Egy biztos, bármelyik recepthez nyúljunk, garantált a siker a karácsonyi és a szilveszteri büféasztalon egyaránt!
Tippek pulykahús sütéshez
A pulykasütés során locsolgassuk a húst, de ne túl gyakran, mert a pulyka a sütő ajtó nyitogatásával folyamatosan veszít nedvességtartalmából, így szárazabb lesz a végeredmény.
A sütési idő és hőmérséklet fontos: a pulykamellet célszerű közepes hőfokon (például 160-180 °C) sütni, hogy a hús belül is átsüljön, de ne száradjon ki kívülről.
Használhatunk alufóliát sütés közben a hús letakarására, így megőrizhetjük a nedvességet és a szaftosságot.
Pulykadarabokhoz (például comb vagy mell) kombinálhatunk zöldségeket a tepsiben, amelyek sütés közben párolódnak, tovább fokozva az ízélményt és a puhaságot.
Íme hat jól bevált, pulykahúsos recept:
1. Ropogós parmezános pulykafalatkák
![]()
![]()
3. Piadinás pulykasonka szendvics
![]()
4. Pulykasonkás töltött burgonya
![]()
![]()
![]()
Receptek: Spanjevic Igor
Fotók: Körmendi Imre
![]()
A karácsonyi pulykás menü támogatója a Gallicoop.