Cikkek

Gonda Mariann

2020. december 22.

Az asztrológusok szerint a horoszkópunkból pontosan kiolvashatók étkezési preferenciáink, csakúgy mint egyéb jellemvonásaink, szokásaink. Ez is lehet egy kiindulópont a karácsonyi menü tervezésekor.

Így az év vége felé annyi mindenre kell gondolni: még javában tart az (táv)iskola, sok munkahelyen épp ilyenkor van hajrá, tombol az ajándékvásárlási láz (és vele együtt a vírus), és nyakunkon a karácsony. Persze nem kötelező megőrülni a szeretet ünnepére készülve, elengedhetünk, egyszerűsíthetünk bizonyos dolgokat. De azért az, hogy mit eszünk az ünnepek alatt, továbbra is központi kérdés marad.

Van lehetőség éttermekből félkész vagy kész ünnepi ételeket rendelni - tegyük is meg, ha módunkban áll - de a legtöbb családban azért otthon (is) készülnek a finomságok. Van, ahol minden évben ugyanaz - és van, ahol mindig valami újdonság. Ez utóbbi esetben nem árt, ha van egy vezérfonal, ami lehet akár az asztrológia is. 

Nem kell ehhez szükségszerűen ezoterikus beállítottságúnak lenni, felfoghatjuk játéknak is.

A sok általánosság között lesznek olyanok, amelyek tökéletesen ráillenek az adott jegyben született családtagra, mások kevésbé vagy egyáltalán nem. Egy képzett asztrológus által készített személyre szabott horoszkóp minden bizonnyal árnyalná a képet és megmagyarázná az eltéréseket. 


Ritkaságszámba megy, hogy egy családban mindenki azonos jegyű legyen és ugyanazt szeresse, kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni és átfedéseket keresni, de kis tervezéssel-szervezéssel mindenkinek a kedvére tehetünk, például így: 

- minden fogást más-más családtag állatövi jegyéhez igazítunk,

- minden ünnepi menüt (szenteste, karácsony első, második napja, szilveszter) más családtagnak dedikálunk,

- svédasztalos menüt készítünk, így mindenki kedvére kóstolgathat.

Nézzük hát, mit mondanak a csillagok! 

KOS (március 21 - április 20.) 

A Kos nagy rajongója a grillezett és sült húsnak, fasírtnak, kolbásznak. Az erőteljes ízeket kedveli, a sótartó és a csípős paprika nem hiányozhat az asztalról. A külsőségek, a szép terítés nem izgatja igazán, az érdekli, hogy mi kerül a tányérra és szívesen eszik kézzel. Az egyszerű, jó minőségű, felismerhető ételeket szereti. A kávés desszertek a kedvencei.

Receptajánlat: 


Báránycsülök sült lila hagymával

Virágmézes-csípős lesütött mangalicaoldalas hagymalekvárral, kukoricapuliszkával

Tiramisu

BIKA (április 21 - május 20.)

A Bika a bisztrókonyhát, a hagyományos laktató ételeket, a gyerekkor ízeit kedveli. Nem bánja, ha kicsit újítunk, de hidegrázást kap a mikroszkopikus méretű szofisztikált csodáktól. Fontos számára a jó minőségű alapanyag és jól érzi magát az ünnepi asztalnál, ahol igyekszik mindent végigkóstolni. Desszerthez az eper és a csokoládé tuti befutó. 

Receptajánlat: 


Csokoládéhab eperrel és citrusos olívával

Burgundi marharagu

IKREK (május 21 - június 21.) 

Az Ikrek a nyüzsgést, a változatosságot szereti, ugyanakkor előrébb helyezi a jó társaságot és hangulatot, mint magát az ételt. Kedvencei a hamburger, a tésztafélék, az ázsiai konyha. Szívesebben járkál a vendégek között és beszélget, mint hogy végigüljön egy sokfogásos lakomát. Ideális számára a büféasztal, a kis adagos ételek, ebből is, abból is csipeget egy kicsit. Túl édes helyett inkább savanykás, fanyar ízű desszertet választ.

Receptajánlat: 


Kacsahússal töltött gyoza, szezámszósszal

Ricottával és spenóttal töltött vajas, zsályás ravioli

Habos citrompite

RÁK (június 22 - július 22.) 

Ő az, aki nagyra értékeli a gondosan terített asztalt, a gyertyatartót és a damasztszalvétát, csakúgy mint a nagymama régi receptje alapján készült tradicionális fogásokat. A Rák-jegyűek többnyire kedvelik a halételeket, tengeri herkentyűket is és a gazdag, tejszínhabos, vaníliás desszerteket. 

Receptajánlat: 


Bőrén sült fogas narancsos-vaníliás-paradicsomos raguban, bulgurral

Gesztenyepüré

OROSZLÁN (július 23 - augusztus 23.) 

Az Oroszlán igazi ínyenc, akinek az ünnepi étkezés eleganciát és fényűzést takar. Miatta érdemes bíbelődni különleges receptekkel és művészi tálalással, értékelni fogja. Gyengéi a nemes alapanyagok, mint a libamáj, kaviár, vadhúsok - és természetesen a kiváló borok.

Receptajánlat: 


Hideg libamáj szarvasgombával, tokaji aszúval

Szent Jakab-kagyló édesburgonyakrémmel és szarvasgombával

SZŰZ (augusztus 24 - szeptember 23.) 

A Szűz odafigyel az étkezésére, a könnyű, zöldség alapú ételeket részesíti előnyben. Az egészséges és környezettudatos táplálkozás híve, ügyel arra, hogy lehetőleg bio, szezonális és helyi termékeket vásároljon. Szívesen fogyaszt mogyorót, mandulát, a marcipánnak nehezen tud ellenállni. A Szűz perfekcionista, a recepteket precízen követi és fontos neki, hogy az ételek fotón is jól mutassanak, amiket aztán meg is oszt a közösségi oldalakon.

Receptajánlat: 


Spenótsaláta sült kecskesajttal, almával, rebarbarával és dióval

Zöldfűszeres quinoasaláta édesköménnyel

Marcipános daragombóc

MÉRLEG (szeptember 24 - október 23.) 

A Mérleg az étkezésben is egyensúlyra törekszik: fontos számára az ízek, a mennyiség, a környezet és a társaság harmonikus egysége. Kedveli a francia bisztrókonyhát és az olasz fogásokat, választásaiban biztosra megy, nem kísérletezik különleges, ismeretlen receptekkel. Nagyon édesszájú, a desszertet semmi pénzért nem hagyná ki, kedvencei a macaron, a gyümölcsös és a csokoládés édességek.

Receptajánlat: 


Friss zöld borsos marhabélszín

Fekete-erdő pohárkrém

SKORPIÓ (október 24 - november 22.) 

A Skorpió ízlése nehezen definiálható, mindent szeret és hajlamos túlzásokba esni. Kedveli a karakteres fűszereket, a véres, vagy akár nyers húsokat, carpacciót, tatárt. Szereti a kísérletezést, a meglepetéseket, az újdonságokat, a hagyományos receptek megbolondítását.

Receptajánlat: 


Tatár, uborka, szezámolaj, wasabi

Csilichutney fekete kardamomos mascarpone-tortával

NYILAS (november 23 - december 21.) 

A Nyilas nem veti meg a drága csemegéket és a fine diningot, ugyanakkor érdeklődő és kalandvágyó, ha tehetné, beutazná és végigkóstolná a világot. Kedveli a spanyol konyhát, de az egzotikumokra is nyitott: a perui, a karibi és a kínai konyha specialitásait is örömmel fogyasztja. Az ízek, illatok, színek kavalkádja elvarázsolja.

Receptajánlat: 


Tokhalceviche, mangós paradicsomsaláta

Sült színes répa, csilis mangó, currys vajmártás, savanyított mustármag

BAK (december 22 - január 20.) 

Ha a szükség úgy hozza, beéri a legegyszerűbb, fantáziatlan ételekkel is, de a Bak valójában nagyon is kedveli a hagyományos, ízletes házi konyhát: a gazdag húsételeket, sonkaféléket, gombákat, a kiváló parasztkenyeret, a jó sajtokat. Ellentmondásnak tűnhet, de a Bak salátáknak szintén lelkes híve.

Receptajánlat: 


Pot au feu - francia marhahúsleves

Erdeigomba-rizottó, füstölt tokaszalonnával

VÍZÖNTŐ (január 21 - február 20.) 

A Vízöntő követi a trendeket és mindig kipróbálja a legújabb divatirányzatokat a gasztronómiában, akár az extrémebbeket is, de végül visszatér az egyszerűséghez és a valódi ízekhez. Lázba hozzák a technológiai újítások, az újfajta ételkészítési eljárások. Leginkább a könnyű, de fűszeres, egzotikus zöldségételeket kedveli, a desszertek közül pedig a fagylaltot és a palacsintát.

Receptajánlat: 


Kelbimbó saláta almával és mogyoróval

Pondicherry borsos teafagylalt

HALAK (február 21 - március 20.) 

A Halak kedvencei azok a fogások, amelyekhez érzelmileg kötődik: a nagymama főztje, emlékeket idéző ízek, a comfort foodnak nevezett ismerős, házias ételek. Nem szereti a felvágós, látványos gasztronómiát, az egyszerű, populáris konyha sokkal közelebb áll hozzá. Szintén kedveli a spontán étkezéseket, a pikniket, a kötetlen uzsonnákat. Ugyan megeszi a halat, de alapvetően inkább zöldséget választ, amelyhez szívesen fogyaszt rizst.

Receptajánlat: 


Ördöghal

Zserbó

Forrás: 1, 2

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra